Със свое писмо до заместник-кмета по култура, археология и туризъм

...
Със свое писмо до заместник-кмета по култура, археология и туризъм
Коментари Харесай

Архитекти, възпитаници на Екол де Шайо, даряват безвъзмездно свои проекти за два знакови обекта в Стария град

Със свое писмо до заместник-кмета по просвета, археология и туризъм на община Пловдив -Пламен Панов, екип от архитекти, измежду които - арх. Мартин Евлогиев, арх. Весела Иванова, арх. Нина Толева-Новак, арх. Михаела Йончева-Райчинова и арх. Радина Станева, декларират своето предпочитание да създадат подаяние на ОИ „ Старинен Пловдив “ на свои идейни планове, предпроектни изследвания и проучвания, касаещи две от знаковите здания на територията на Стария град. Причина за това саусилията на Община Пловдив и Общински институт „ Старинен Пловдив “ в тяхната задача да опазват и разпространяват културното завещание, материално и нематериално, включващо както по-известните обекти, по този начин и по-малко познати, само че не по-малко забавни такива, намиращи се на територията на „ Старинен Пловдив “.

Дарението, разказано от архитектите включва за Къща „ Филибос Нишанян “: приключено изследване и проучване на постройката и прилежащата ѝ територия, предпроектни изследвания и абстрактен план за превръщането на постройката в резидентен/учебен център. Разработката включва проучване на територията, проучване на типологията на постройката, архитектурно снимане, снимане и разбор на патологии, снимане на интериор и оферти за реституция, социализация и акомодация на постройката и превръщането ѝ в резидентен/обучителен център и е на стойност 28 000 лева

За Старинна аптека „ Хипократ “ - приключено изследване и проучване на градската среда и прилежащата ѝ територия, предпроектни изследвания и абстрактен план за оптимизация на музейната функционалност. Разработката включва проучване, проучване на типологията на постройката, архитектурно снимане, снимане и разбор на патологии, снимане на интериор и оферти за реституция и оптимизация на музейната функционалност на обекта и е на стойност 28 000 лева

Всеки от плановете, ведно с проучванията, е направен в границите на осмото издание на „ Професионално образование на архитекти по запазване на недвижимото културно завещание “ под егидата на Екол де Шайо в Париж (най-старата школа по реставрация), проведен в партньорство с Община Пловдив в интервала 2017-2019 година. Срокът за правене на разработките и плановата част за всеки от обектите е 3 месеца (общо 6 месеца за двата), на обща стойност 56 000 лева Проектите са създадени от архитекти с цялостна проектантска дееспособност, под управлението на международни специалисти в региона на опазването на културното завещание.

„ С голяма признателност, аз и екипът на ОИ „ Старинен Пловдив “, одобряваме това подаяние! Присъствал съм няколко пъти на събития в границите на тяхното образование под егидата на Екол де Шайо и съм очарован от равнището, отдадеността и професионализма на архитектите. Проектите, които получаваме, предмет на дарението, дават опция при обезпечено финансиране, да пристъпим незабавно към реализацията на една добра концепция, която чака своя час - превръщането на Къща „ Нишанян “ в резидентен/обучителен център и усъвършенстването на функционалностите на Старинна аптека „ Хипократ “, разяснява заместник-кметът Пламен Панов.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР