Със Солунските съзаклятници на Георги Данаилов Драматичният театър включва в

...
Със Солунските съзаклятници на Георги Данаилов Драматичният театър включва в
Коментари Харесай

Неистова жажда за смърт у млади хора в Солунските съзаклятн...

Със „ Солунските съзаклятници ” на Георги Данаилов Драматичният спектакъл включва в репертоара си най-сложната като философия и комплицирани морални несъгласия пиеса до момента.

Неин режисьор е Стайко Мурджев. Спектакълът споделя за група младежи и техните обичани в интервала от 15 до 17 април 1903 година, когато са осъществени бомбените атентати в Солун.

Директорът на театъра Кръстю Кръстев изясни, че си дава сметка за сложността на тематиката.

„ Щастлив съм, че тази пиеса се слага тъкмо в същото време, на това място и с този екип. Това е най-важното в една пиеса – време, място и екип, които се случват ”, сподели той.



И цитира какво споделя за „ Солунските съзаклятници ” създателят й Георги Данаилов: „ Може би има някаква неточност в индивида, може би напредъкът е зложелател на свободата. Може би! ”

Режисьорът Стайко Мурджев признава, че това е една от най-трудните му пиеси, с които в миналото се е сблъсквал.

„ Сложна е не като драматургия, а като морал. Тя е на доста пластове и равнища, и всички те имат спорен морал – по тази причина пиесата е гениална. Авторът по този начин е построил своята пиеса и ние до края не можем да разберем дали той оправдава тези хора или не. Пиесата ме порази с тази неистова жадност за гибел на едни хора, които би трябвало да са заредени с живот ”, сподели Мурджев. 

Според шефа на спектакъл Кръстю Кръстев, макар че героите изповядват концепциите на анархизма и по сегашните ограничения са терористи, пиесата може да бъде поставяна сполучливо в чужбина тъкмо поради нейната многопластовост.



Сценографията е дело на Никола Налбантов. В функциите ще забележим Стилиян Стоянов, Алексей Кожухаров, Елена Кабасакалова, Константин Еленков, Маргита Гошева, Симеон Алексиев и други

„ Солунските съзаклятници " е третата премиера за сезона на Драматичен спектакъл. 

Още за събитията в Пловдив през днешния ден четете в най-хубавия културен гид " Марица "  
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР