Със скоростно прекосяване на цялото българско морско крайбрежие с уиндсърф

...
Със скоростно прекосяване на цялото българско морско крайбрежие с уиндсърф
Коментари Харесай

Сърф предизвикателство ще търси решение на проблема с пластмасата в Черно море

Със скоростно пресичане на цялото българско морско крайбрежие с уиндсърф доброволци ще се опитат да привлекат внимание към казуса със замърсяването на Черно море с пластмаса.

Предизвикателството се назовава WIND2WIN Challenge и е планувано за септември 2018 година, а спортистите, които ще се включат, са Илияна Стоилова и Йоан Колев от сърф учебно заведение Akasha. Те ще създадат опит за скоростно изминаване на дистанцията сред селата Дуранкулак и Резово по вода, което се равнява на 300 км по крива линия. Коя от двете точки ще е начална ще се дефинира по отношение на метеорологичните условия.

Организаторите доброволци от организацията Surfrider Foundation Sofia описват, че след техни прочувания са открили, че казусът е доста огромен, само че до този миг не е добре проучен. От 8 години те почистват плажове и регистрират като максимален % на пластмасови боклуци. Според тях това е резултат от свръхконсумация и многото консумативи за еднократна приложимост.



Преди същинската част - през септември, предстоят поредност от събития. На 5 юни групите " Мерудия ", Van Cock, и ThaCrew ще изнесат благотворителен концерт в клуб " Маймунарника " (Борисова градина, София), който има за цел да притегли съидейници в идеята за понижаване на човешкия отпечатък върху морската вода. Предвидено е и снимането на документален филм.
Проучване на Лабораторията за морска екология в Созопол и Българска академия на науките, извършено през август 2017 година, демонстрира, че Черно море е мощно нечисто с пластмаса. Най-голямо кoличество от отпадъците в зоната, изследвана в изследването, сред нос Калиакра и град Бургас, са индустриални полимери или пластмасови частици.

На места те са с размер над 2,5 см – главно риболовен мрежи, пластмасови бутилки, опаковки, чували и найлонови торби за еднократна приложимост. Морският еколог Димитър Беров и Стефания Клeйн, които са съпричастни с идеята, организират проучванията си по време на акцията на Greenpeаcе " Свободни от пластмаса " на борда на кораба Rainbow Warrior.
Въпреки ясните изводи от проучванията на морските еколози през предходната година Черно море остава незадоволително изследвано и има съществени пропуски в познанието за плаващите твърди боклуци. Нужно е събиране на задоволително данни и мониторинг, с цел да може да се пристъпи към съответни ограничения за съкращаване количеството на пластмасови боклуци, плаващи във водите на Черно море, считат уредниците.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР