Със скандал се очертава да започне новият туристически сезон по

...
Със скандал се очертава да започне новият туристически сезон по
Коментари Харесай

Ековластите затвориха къмпинг Айлякъ

Със скандал се обрисува да стартира новият туристически сезон по Южното Черноморие. Регионалната екоинспекция в Бургас тази седмица ще запечата един от най-посещаваните къмпинги покрай морския град. Собственикът му към този момент е получил акт за възбрана на достъпа до къмпинга и насилствена административна мярка за преустановяване на активността. Този сезон известният къмпинг " Айлякъ " няма да работи. За първи път по българското Черноморие се стига до запечатването на зона за каравани. 

Това предава кореспондентът на в региона.

Къмпинг " Айлякъ ", както и залива Вромос, се намират в непосредствена непосредственост до Военноморската база край Атия. Цялата зона се води секретна, макар че от години в региона се реализира туристическа активност. 

Близо 40 дка е теренът, на който е ситуиран къмпинг " Айлякъ ". Собственик на земята и парцела е компания " Хи ти ком ". По Кадастрална карта там няма маркиран плаж. Говорим за ровък терен, който е част от предпазената зона за птици " Бакърлъка ". 

Преди месец притежателите на каравани са получили известие, че би трябвало да изоставен къмпинга. Теренът към момента е ограден с телена ограда, само че табелата къмпинг " Айлякъ " е отстранена. 

Конкретният мотив за запечатването на къмпинг " Айлякъ " са 8 разнообразни административни актове, издадени от Регионалната екоинспекция в Бургас, изяснява шефът на иниституцията Павел Маринов.

" В момента всички решения на Регионална инспекция за опазване на околната среда са обжалвани. Намират се в Административния съд. Някои от тях желаят и обжалването на насилствената административна мярка. Тези, които не са обжалвани, ще бъдат осъществени през идната седмица, т.е. ще бъдат запечатани в наличието на притежателите и ще стартира изнасянето на нещата, които се намират на територията на къмпинга и на другите парцели ".

Маринов изясни за какво се пристъпва към тези административни ограничения:

" Община Созопол е позволила обстоен организационен проект, който да позволява разглеждането и вложенията в тази област. За да може да бъде осъществено това капиталово предложение, би трябвало тази процедура да бъде приключена с приемане на обстоен организационен проект със заповед на кмета, след което да бъдат събрани строителните бумаги, след което да бъде издадено позволение за градеж и тогава да бъде направено това, което е направено към този момент преди да бъде публикуван обстоен организационен проект. Регионална инспекция за опазване на околната среда е първата институция от цялата поредност от дейности по координиране, издаване на позволение за строителство, още първоначално и на ПУП-а и поради това е спряно, тъй като действително са осъществени всички дейстия преди да е завършила процедурата ".

По думите му при осъществяваните постоянни инспекции са издавани неведнъж наказателни постановления за прекратяване на нарушавания. Те са обжалвани, като някои са доказани от съда, други са отхвърлени. Наказанията са от подобен темперамент, че не могат да решат казуса, счита той и добави, че те единствено го открият и постановат материална глоба. 

" В момента са 8 - 4 решения за прекъсване и 4 решения за насилствена административна мятка. Всички са в Административен съд - Бургас. Очакваме съдът да се произнесе. След като се произнесе, ще преценим по какъв начин да продължим нататък ".

Къмпингът ще остане запечатан, до момента в който вървят правосъдните каузи. 

Къмпинг " Айлякъ " беше открит през 2021 година. За 2 сезона той се трансформира в шлагер по Южното Черноморие. На 6-и март тази година притежателят на къмпинга Християн Танев, който все още отхвърля коментар, е получил първите административни актове. Сега думата имат магистратите. Те би трябвало да преценяват дали документите на притежателя са изрядни или както настояват от Регионалната екоинспекция имаме осъществено капиталово желание без приключени процедури за узаконяването му. Тепърва по случая ще излизат забавни обстоятелства.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР