Със сигурност в България вече има някаква циркулация на грипни

...
Със сигурност в България вече има някаква циркулация на грипни
Коментари Харесай

Д-р Кунчев: В навечерието на грипната епидемия сме


„ Със сигурност в България към този момент има някаква циркулация на грипни вируси, само че тя към момента е доста ниска. В обособените седмици ние изследваме от 20 до 120 проби от хора, които демонстрират признаци, сходни на грип. Засега не сме засичали позитивна проба. В Европа обаче процентът на позитивните проби към този момент мина 10, което е знак, че сме в навечерието на зараза ”. Така в студиото на Нова телевизия основният държавен здравен контрольор доктор Ангел Кунчев разяснява задава ли се към този момент грипът.

Д-р Кунчев изясни дали топлото време е факторът, който забави настъпването на грипната вълна у нас. „ За разпространяването на грипа атмосферните условия оказват малко въздействие. При почнала грипна зараза, каквито и да са естествените фактори - тя се развива. Това не е главната причина, само че доста мъчно можем да кажем каква тъкмо е тя ”, сподели инспекторът.

„ Засега не можем да кажем по кое време ще е пикът на грипната вълна. Ако заболеваемостта продължи да се развива от Западна Европа към нас, можем да я чакаме след 1-2 седмици. За момента, на Стария континент е релативно умерено ”, добави Кунчев.

Оказва се, че вариантите, които се чака да ни нападат през този сезон, са относително нови. „ От представителите на H1N1 това е „ Бризбейн ”, от H3N2 - „ Канзас ”. Предполагам, че един от двата ще бъде главният в Европа ”, уточни доктор Ангел Кунчев.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР