Със сигурност те няма да изчезнат така бързо от политическия

...
Със сигурност те няма да изчезнат така бързо от политическия
Коментари Харесай

Шанс за България: младостта и естетиката срещу политическия Джурасик парк


Със сигурност те няма да изчезнат по този начин бързо от политическия живот на България: политическите динозаври ще продължат да съществуват и в променената среда. Но ще оказват помощ на страната, в случай че правят отстъпка настрана, написа Д. Смилов.

Бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев

беше удивително със следния факт: стана ясно, че българският политически “Джурасик парк ” най-сетне е съществено застрашен от изгубване. Промяната в тази ситуация не идва от конфликт с някакъв великански метеор, който незабавно да го изтреби, а от постепенни промени в политическата среда, водещи до понижаване на виталните му функционалности и ограничение на питателните му запаси (при към момента непокътнат апетит).

Политическите динозаври от първия ред

Някои от измененията са поколенчески и естетически. Един взор на първия ред на новия парламент беше задоволителен да се открият трендове.

Движение за права и свободи се бяха издокарали с, Българска социалистическа партия се бяха пременили с Корнелия Нинова. ГЕРБ от известно време крият своя главен динозавър отвън Народното събрание (и това е може би вярна стратегия), само че неговата фигура и нетленно наличие по този начин или другояче осмисля съществуването на тази групировка и не разрешава развиването на различно водачество в нея.

На този динозавърски декор, огромната група на " Продължаваме промяната " (ПП), Демократична България и Има Такъв Народ изглеждаха еволюционно разнообразни. И дотолкоз еволюционно разнообразни, че никой май не се сети да ги жигосах като “жълтопаветници ”, “хипстъри ”, “рапъри ”, “канадци ”, “харвардци ” или нещо друго противонародно и противоестествено. Просто природата – в тази ситуация политическата природа – наподобява се трансформира. и нови опасности. Но по този начин или другояче то сменя разпоредбите на играта и прави политическите динозаври да наподобяват несъответстващи.
Редакцията предлага
Младостта и естетиката са на повърхността, само че и те не са определящи за същността на смяната. Най-малкото тъй като елементарно може да се фалшифицират и компенсират с мимикрия. Корнелия Нинова и Българска социалистическа партия не избраха този път и гордо се идентифицираха с динозавърското си завещание, без да го крият и гримират. В договарянията за сформиране на държавно управление Българска социалистическа партия дори се върнаха към първите серии на личния си “Джурасик парк ”, като пратиха на договаряния Румен Гечев, Емилия Масларова, Румен Овчаров и Таско Ерменков – все лица от ледената ера “Виденов ”. Наистина е удивително, че за четвърт век Левицата не можа да отгледа основни специалисти по стопанска система и енергетика, които да заместят тази ударна група. В съпоставяне с нея даже Движение за права и свободи изглеждаха някак подмладени и осъвременени. ГЕРБ са главните, които заложиха на скриването, грима и извеждането на камуфлажни манекени на напред във времето. По този метод основават усещане за някаква смяна, само че при тях Т-рексът постоянно наднича от околните шубраци и дава своите движимости директиви: да вземем за пример, “отсъствие от Народното събрание единствено при брак, бракоразвод и гибел! ”

Основни характерности на българското политическо динозавърство

Младостта и естетиката настрани, политическото динозавърство в България има няколко същностни характерности:

Много от политическите водачи на прехода се оказаха по един или различен метод свързани със службите. Един се появява на сцената с рекомендации от Бриго Аспарухов, други напряко са били (макар че, несъмнено, “работили за родината ”), трети са свързани като с пъпна шнур за ДАНС, КПКОНПИ и основния прокурор, и така нататък Изглежда пред България се появява още веднъж опцията за водачество от различен вид. Поне от това, което знаем до момента, нито Политическа партия, нито Демократична България, нито Има Такъв Народ имат сходна генеалогия – в противен случай, Демократична България в действителност систематично са се противопоставяли на тези трендове, а другите две партии имат напълно друга логичност на поява. Българска социалистическа партия е слабото звено от тази позиция и социалистите би трябвало да са доста деликатни, в случай че не желаят да торпилират вероятната четворна коалиция. Идеята за назначение на за постоянен министър на вътрешните работи също има динозавърски привкус, от който новото ръководство би трябвало да се пази.

Динозаврите се обкръжават със свита, която е формирана на правилото на лоялността. Основното за свитата е, че тя е вплетена в някаква хранителна верига и подчиненост – най-големите от горната страна, по-малките – по-надолу. Едно от огромните достижения на ГЕРБ беше конструирането и институционализирането на устойчиви вериги от този темперамент, които се простират от държавното управление, през институции и организации (като пътната) и стигат до районни бизнеси и управляващи (а и до национални и локални медии). Т-рексът на върха на веригата в този момент е в оттегляне, само че тя продължава да действа на по-ниски равнища. са показателни за жизнеспособността на тези вериги, въпреки че е рано да се дават безапелационни оценки за тях. Но е ясно, че в цели браншове на стопанската система реализатори са били подбирани не на конкурсен принцип, а по други критерии. ГЕРБ настояват – обратно на всяка икономическа доктрина, че по този метод реализирали най-ниска цена на строителство. Дори и да приемем, че това е правилно, единственото пояснение на този чудноват факт би било, че става дума за единна, координирана хранителна верига, в която най-големият дефинира порциите на всяко по-долно равнище. Ако новата парламентарна екосистема, която се готви да ръководи, не желае бързо да се трансформира в динозаври, е добре да си вземе записка и нито да взе участие, нито да основава сходни вериги.

Последната същностна характерност на политическото динозавърство е убеждението, че типът им е античен, туземен, несъответстващ с нищо модерно и съвременно. Политическият динозавър може да бъде разпознат по борбите му с, “Европа ”, “колонизаторите ” и така нататък Според него българинът е също такова създание, чиято просвета е радикално друга от тази на европейските му събратя и всяко непознато въздействие върху нея може да я обезличи или, не дай Боже, унищожи.

Политическото динозавърство нма да изчезне бързо

Даниел Смилов

Новото болшинство в Народното събрание – изключително в частта Политическа партия, Демократична България и Има Такъв Народ – е в действителност демонстративно опровергаване на тъкмо тази теза. България може да бъде съвременна европейска страна, може да се ръководи по актуален метод и от това освен нищо няма да се загуби, само че в противен случай – всички може да завоюват. Включително и тези, които имат вяра в автохтонността и уникалността на личния си тип. Политическото динозавърство, обаче, ще продължи да съществува и в новата среда и даже има изгледи да се подмлади. Тези, които са харесвали пламенните парламентарни речи на Волен Сидеров от 2005 година, несъмнено са се обнадеждили от появяването на. Защитниците на уникалността на типа ни са налични и наподобяват в положително здраве в антиваксърската и про-Путиниска ниша.

Политиката не е биология и няма неизменими логаритми и обречени типове. Все отново водещото е изборът, който се прави от свободни хора, в това число водачи на партии. Някои може да се трансформират или най-малко да изискат да се трансформират. Други ще продължат да се крият и мимикрират. Трети, могат гордо да отстояват динозавърството си. Добре ще е втората и третата група да оказват помощ на страната, като поотстъпят настрана.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР