Със съвместна инициатива РИОСВ - Русе и възпитаници на Английска

...
Със съвместна инициатива РИОСВ - Русе и възпитаници на Английска
Коментари Харесай

РИОСВ - Русе и Английската гимназия отбелязаха събитие на ЮНЕСКО

Със взаимна самодейност Регионална инспекция за опазване на околната среда - Русе и ученици на Английска езикова гимназия „ Гео Милев “ означиха през вчерашния ден 50-годишнината от приемането на Конвенцията за запазване на международното културно и естествено завещание на ЮНЕСКО

Това е първото от плануваните от Регионална инспекция за опазване на околната среда - Русе събития за отбелязване на юбилея, оповестиха от екоинспекцията.

В самодейността участваха възпитаници от 11 клас, в профили „ ИТ и Предприемачество “ и „ ИТ и Математика “ на гимназията, която е асоциирано учебно заведение към ЮНЕСКО. Те влезнаха в ролята на туристически сътрудници, предлагащи услуги за самостоятелни и групови туристи, разработвайки маршрут/и за посещаване на обекти на ЮНЕСКО в България.

Реализираният план е част от образованието по ИТ в избираемия модул, които учениците са разработвали 8 образователни часа. Целта е да се свържат актуалните технологии с популяризирането на обектите от културното и естествено завещание на ЮНЕСКО в България.

Девет ученика, работили в два екипа, под управлението на Кремена Дюлгерова и Светлана Колчева бяха отличени за креативност и ИТ умения при реализацията на учебните планове. Те бяха отличени с грамоти и предметни награди от Светлана Иванова – шеф на дирекция в екоинспекцията. Тя ги поздрави за усърдието и им пожела да разпространяват българските обекти на ЮНЕСКО и да имат опцията да посетят международните такива. Интерактивните карти са забележими на адреси:,.

За отбелязването на годишнината РИОСВ-Русе провежда фотоконкурс „ Моето фамилно премеждие в Сребърна – обект на Световното естествено завещание на ЮНЕСКО и Биосферен парк “ взаимно с Община Силистра и Природонаучен музей – с. Сребърна и галерия на българските обекти на културното и естествено завещание на ЮНЕСКО, която ще се състои по време на кръгла маса за ръководство на влажните зони в гр. Силистра тази година.

Темата на юбилейната година е: „ Следващите 50: Световното завещание като източник на резистентност, човечност и нововъведения “. Пет основни области ще дефинират насоките през идващите 50 години: Изменението на климата и запазване на наследството; Балансирано показване на вписаните обекти; Устойчив туризъм; Дигитална трасформация и възобновяване след COVID-19.

Конвенцията за запазване на международното културно и естествено завещание на ЮНЕСКО (1972 г.) е най-ранният опит да се обединят в един документ концепциите за запазване на природата и за запазване на културните обекти. Днес, в листата към Конвенцията са включени 1154-те обекта на естественото и културно завещание, ситуирани в над 160 страни.

България е една от първите страни, включили се към Конвенцията за запазване на международното културно и естествено завещание през 1974 година Понастоящем в листата на международното завещание са включени 10 обекта на територията на страната – 3 естествени и 7 културни обекта: Природен резерват „ Сребърна “; Национален парк „ Пирин “; Национален парк „ Централен Балкан – част от сериен европейски обект на международното завещание на ЮНЕСКО „ Старите и вековни букови гори на Карпатите и други райони в Европа “; Боянска църква; Мадарският конник; Тракийска гробница Казанлък; Ивановски скални църкви; Рилски манастир; Античен град Несебър; Тракийска гробница Свещари.

Информация за 50-годишнината, както и за извършените начинания ще се разгласяват на интернет страницата на РИОСВ-Русе:
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР