Със 116 гласа „за“, и след 4-часови дебати, парламентът освободи

...
Със 116 гласа „за“, и след 4-часови дебати, парламентът освободи
Коментари Харесай

Парламентът избра Марияна Николова за вицепремиер

Със 116 гласа „за“, и след 4-часови диспути, Народното събрание освободи вицепремиера Валери Симеонов и избра Марияна Николова за заместител министър-председател на негово място.

Против номинацията на премиера Бойко Борисов гласоподаваха 62 народни представители. Нямаше въздържали се.

Общо 178 депутати участваха в гласуването.

Рокадата в кабинета мина с гласовете на ГЕРБ (89 депутати), Обединени патриоти (19 от общо 27), само че без „Атака“, които не гласоподаваха, „Воля“ (6) и двама самостоятелни народни представители. Против гласоподаваха от Българска социалистическа партия (45) и Движение за права и свободи (17).

Веднага след избора й Николова постави клетва пред Народното събрание като вицепремиер по икономическата и демографската политика.

Марияна Николова е родена на 16 септември 1975 година Завършила е „ Публична администрация и административни практики “ и „ Право “ в СУ „ Свети Климент Охридски “.

Вписана е в Софийска адвокатска гилдия. Има редица образования и специализации в страни-членки на Европейски Съюз – Германия, Австрия и Англия. Работила е в „ Топлофикация “ АД като юрист. Заемала е разнообразни експертни длъжности в Министерството на държавната администрация и административната промяна.

Работи като шеф на Дирекция „ Правнонормативна активност “ в Министерство на земеделието и храните. През 2014 година става член на Управителният съвет на Държавен фонд „ Земеделие ”. През 2015 година работи като държавен специалист в Държавна организация за метрологичен и механически контрол. От 2015 до 2017 година е началник на отдел „ Договорно-правен и правна отбрана ” в НЕК. Професионалната й кариера я води и в Държавната организация за метрология и механически контрол към Министерство на стопанската система.

Преподавател е по конструкция на администрацията и административен развой в Института по обществена администрация към Министерски съвет.

От май 2017 година е шеф на политическия кабинет на заместник-министър ръководителя по икономическата и демографската политика Валери Симеонов.

Владее свободно немски и британски език
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР