Сървърните процесори с ARM архитектура отдавна заплашват позициите на Intel

...
Сървърните процесори с ARM архитектура отдавна заплашват позициите на Intel
Коментари Харесай

24-ядреният ARM сървър с Banana Pi работи под управлението на Ubuntu 18.04

Сървърните процесори с ARM архитектура от дълго време заплашват позициите на Intel в дата центровете, само че към този момент това е единствено теоретична опасност. Все още няма ARM сървъри за дата центровете, само че новото потомство евтини ARM сървъри може да промени тази обстановка.

Компанията SinoVoIP неотдавна показа 24-ядрен ARM сървър, употребяващ платформата Banana Pi.

SinoVoIP от няколко години създава едноплатковите компютри Banana Pi с умерена цена. Това са изцяло конкурентни платки, съперничещи на FriendlyELEC, Orange Pi и другите сходни. Покрай тази платформа се образува интензивно общество, което в този момент може да се разрасне, тъй като компанията предложи 24-ядрен модел, претендиращ да играе ролята на сървър.



Скрийншотите демонстрират, че на този ARM сървър добре работят Nextcloud и Docker, започва се TensorFlow и други сървърни задания.

Засега анонсът е всекидневен, като фотосите и видеото са оповестени единствено във форума. В формалния уебсайт няма информация за цената и няма съвсем никакви детайлности.



Но по оповестените фотоси можем да забележим значително неща. Вижда се, че в този едноплатков компютър работи система-върху-чипа с 24 ARM Cortex A53 процесорни ядра. Налични са 32 GB оперативна памет – в фрагментите с операционната система са показани 29,4 GB. Устройството работи под ръководството на операционната система Ubuntu 18.04.1 LTS.

На пазара не са доста 24-ядрените процесори с ARM Cortex A53. Популярното уеб издания HotHardware съобщи, че в случай че не се употребява някакъв скришен чип, то това е SoC SocioNext SC2A11 .

Проектът е забавен и вероятно през идващите седмици ще излезе още информация.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР