Сърдечно-съдовите заболявания вероятно са били по-чести в древни времена и

...
Сърдечно-съдовите заболявания вероятно са били по-чести в древни времена и
Коментари Харесай

ПРОУЧВАНЕ: Сърдечно-съдовите заболявания датират от древността

Сърдечно-съдовите болести евентуално са били по-чести в антични времена и датират от доста по-рано, в сравнение с се смяташе до момента, сочи американско изследване върху мумии на 4 000 години, съобщи БГНЕС.
Група учени изследва пет мумии на мъже и дами, умряли на възраст сред 18 и 60 години. Мумиите са датирани от 2000 година преди новата епоха до 1000 след новата епоха.
Учените употребявали инфрачервена спектроскопия, с цел да открият характерни лезии в артериите на мумиите и да сканират дребни сектори от артерии, "които били дълги единствено няколко сантиметра ", сподели Маджид.
"Гледам модела на сърдечните болести измежду популацията повече от 20 години. С течение на времето въпросът, който ми пристигна на разум, беше: болест на днешния ден ли е или е някакъв развой, характерен на хората, без значение от актуалния живот? ", добавя Маджид.
Откритията на изследователския екип демонстрират, че моделите, които са разкрили в мумиите под микроскоп, са доста сходни с тези в актуалната ера. Натрупванията на холестерол по стените на артериите са "механизмът за укрепване на рани в организма, който се е объркал ", разяснява ученият и изяснява, че "множество контузии ", като инфекции или излагане на пушек, повреждат вътрешната лигавица на артериите. Естественият лековит отговор на организма може да докара до струпване на бели кръвни кафези, което от своя страна пък може да докара до струпване на холестерол. Това струпване в последна сметка може да аргументи развиване на сърдечни болести.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР