Сърдечната честота е сред жизнените показатели“ за здравето на човека.

...
Сърдечната честота е сред жизнените показатели“ за здравето на човека.
Коментари Харесай

Какъв е нормалният пулс

Сърдечната периодичност е измежду „ виталните индикатори “ за здравето на индивида. Нормалният пулс отмерва броя удари в минута, при които сърцето се свива или разпуска.
Скоростта на пулса, варира съгласно физическа интензивност. Така да вземем за пример, при закани и прочувствени реакции, естественият пулс може да се промени внезапно. Когато човек е неподвижен е присъща умерена сърдечна периодичност.
Познанията, над това, какъв би трябвало да е естественият пулс са отличен ориентир за идентифициране и на редица здравословни проблеми.
Факти за естествен пулс и сърдечната периодичност
Нормалният сърдечен пулс, мери броя удари на сърцето в минута.
След 10 годишна възраст, от 60 до 100 удара в минута се одобряват за естествен пулс.
Сърцето форсира ритъма си по време на подготовка. За другите възрасти, целесъобразният оптимален пулс, варира.
Важна е освен скоростта. Сърдечният темп има също определящо значение, а неправилният пулс може да е знак за здравословни проблеми от друго естество.
Статистиките сочат, че:
Един, на всеки четири случаи на гибел, настава вследствие на сърдечно заболяване. Ето, за какво следенето на естествения пулс, ще понижи риска от сърдечни затруднения.
Каква е сърдечна периодичност?
Американската сърдечна асоциация приема за естествен пулс отброяването сред 60 и 100 удара за 60 секунди. Според научните проучвания, честотата се трансформира с възрастта и опциите за физическа интензивност.
За естествен пулс се означават още, че физически дейни хора, в т. ч. спортисти, имат до 40 удара в минута.
Сърдечният темп се мери с ударите на сърцето за 60 секунди.
Нормален пулс е:
- Броят удари за минута време;
- Сърцето е орган мускул в гърдите. Когато бие, то изпомпва кръв, богата на О2 и потребни субстанции. Последните от своя страна се връщат като отпадни продукти;
- Здравото сърце, доставя на точното количество кръв на цялото тяло, с цел да извършва всичките си задания.
Например, уплашен или сюрпризиран човек, отделя адреналин. Това е хормон, който форсира сърдечната периодичност. Това е подготовка за тялото да употребява повече О2 и сила, с цел да се защищити от евентуална заплаха.
Как най-точно да измерим пулс
Измерването на естествения темп е елементарно. Може да откриете пулса над китката или шията. Опитайте да измерите своя пулс на артерията. Той се долавя над китката в страни, тъкмо под страната на палеца на ръката.
За да измерите пулса, деликатно натиснете с върха на показалеца и междинен пръст. Натискът би трябвало да е ориентиран над кръвоносния съд, на китката. Избройте ударите, в границите на минута.
Може също да преброите за интервал от 30 секунди и да умножите броя на две или да преброите за 10 секунди и да умножите по шест.
Като опция, за засичане на естествен пулс може да употребявате автоматизиран апарат, който замерва сърдечния темп. Такъв апарат елементарно се настройва и засича, даже, по кое време сте в не нормиран диапазон.
Нормален пулс - премерване неподвижен
Трябва да тествате сърдечната си периодичност неподвижен. Това се прави, преди да измерите сърдечна периодичност в подготвителен режим. Най-доброто време за премерване е заран, преди ставане от нощния сън.
За вярно отчитане е добре да замервате няколко дни поред едновременно.
Идеален пулс
- Възрастта и телосложението, оказват огромно въздействие на естествения пулс. Всяко нещо може да повлияе на сърдечната активност в т. ч.:
- Температура;
- състояние на тялото в легнало, седнало или изправено положение;
- прочувствено състояние;
- банкет на кофеин и други енергийни напитки;
- избрани лекарства;
- сърдечни или щитовидни проблеми.
Начини за премерване на естествен пулс:
Съществуват няколко метода да ревизирате пулса си. Сред най-разпространените са:

За премерване по този способ, би трябвало да намерите радиалната артерия.
Поставете показалеца и междинните пръсти отвътре китката, тъкмо под палеца.
Не използвайте палеца, защото артерията може да затрудни преброяването с акуратност.
След като усетите пулса, пребройте, какъв брой удара вършат за 15 секунди. След това умножете това число по 4, с цел да получите сърдечната периодичност. Например 20 удара за 15 секунди се равнява на ритъма на сърцето от 80 удара за 60 секунди.

За да ревизирате пулса си по този способ, би трябвало да намерите каротидната артерия.
Поставете показалеца и междинните пръсти в профил, тъкмо под челюстната кост. Ако се постанова, може да изместите пръстите, до момента в който доловите, по какъв начин сърцето ви тупти.
Пребройте импулсите, които усещате за 15 секунди.
Умножете това число с 4, с цел да получите сърдечната си периодичност.

Артерията се намира на гърба на ходилото. За да измерите, поставете показалеца и междинните пръсти над най-високата точка на костта, която върви по горната част на стъпалото. Може да се наложи, да преместите пръстите по костта или леко на всяка страна, с цел да усетите пулса.
След като сте разкрили пулса, избройте за 15 секунди ударите. После умножете по 4 и по този начин ще получите броя на удари за минута.

Друго място за инспекция на пулса е брахиалната артерия. Тя е ситуирана отвътре на лакътната ямка. Точно в тази зона се притиска. Този способ се употребява най-често за премерване естествен пулс у дребни деца.
За задачата, завъртете ръката по този начин, че да е леко наведена, а вътрешната страна на ръка да е обърната към тавана.
Поставете показалец и междинен пръст по продължение страната на ръката, сред кривата на лакътя от горната страна и заострената част на лакътната кост, изпод. След това преместете пръстите на сантиметър нагоре по ръката. Ако се наложи натиснете мощно, само че не прекомерно, с цел да усетите пулса.
След като го доловите, пребройте какъв брой удара прави за 15 секунди. Умножете с 4, с цел да получите сърдечната периодичност.

Има редица устройства, които мерят пулса. Такива са да вземем за пример:
домашни апарати за кръвно налягане;
приложения за смартфони;
цифрови фитнес тракери;
подготвителни уреди.
Цифровите фитнес проследяващи устройства, носени на китката, домашните апарати за кръвно налягане и приложенията за смарт телефони, са с по-малка акуратност от ръчната инспекция. Тези апарати са доста потребни при извършения във фитнеса или по време на огромно физическо натоварване.
Нормален пулс:
Нормалният пулс е с периодичност от 60 и до 100. Той е равномерен, с идентична мощ във всяка пулсация. Съществуват доста са факторите, които въздействат над пулса.
Трениращите постоянно и спортистите имат по-бавен пулс. Това е в следствие работата на сърцето и алените кръвни кафези, които доставят О2. За спортуващи хора, пулсът може да е под 60 в минута.
Друг значим факт е демонстрира, че пулсът при всички хора се форсира при поемане, а при издишване се забавя. Това е известно като т, н. “синусова аритмия ” и е всекидневно положение.
Усещане за “прескачане ” на сърцето в не чести случаи, при здрави хора вследствие на екстрасистоли. Последните се одобряват за естествени.
При зачестяване, би трябвало да се търсят съвещания с кардиолог. Това е извънредно значимо при сърдечноболни или възрастни хора изложени на рискови фактори.
Не естествен пулс – необикновен пулс:
Аритмичен пулс – характеризира се с неравномерни пулсации, в разнообразни стадии от време. Той се демонстрира с друг интензитет и разпределяне на пулсациите.
Слаб или изчезнал пулс – когато подобен е на разположение, може да става дума за дехидратация на организма или ниско кръвно налягане. Когато е отслабен или изчезнал единствено в избрани зони, може да е сигнал за атеросклероза.
Тахикардия по време на покой
Хиперкинетичен пулс – прочут и като “прескачащ ” пулс и е присъщ при нараснало налягане. Това положение може да е вследствие на анемия, атеросклероза, хипертония, фебрилитет, тиреотоксикоза и други Смата се за естествен пулс при физическо натоварване, стрес и други
Хипокинетичен пулс – подобен пулс е слаб, при намалено налягане, известно още като “сближени граници ”. Може да е вследствие на ниско кръвно налягане, дехидратация, болести на клапи, сърдечна непълнота и прочие
Кога да мерим пулса
Най-правилно е пулсът да бъде измерван неподвижен. За да се направи цялостна диагностика, би трябвало да се мери, преди и след физическа интензивност.
Нормалните граници за пулс неподвижен са сред 60 и 100.
По време на физическо натоварване и съгласно възрастта, пулсът неподвижен и равнищата на активност в тренировките варират.
Скоростта, с която пулсът се връща в правила е индикатор за сърдечносъдова кондиция.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР