Сърдечна среща със 103-годишната Райна Жекова имаше кметът на Община

...
Сърдечна среща със 103-годишната Райна Жекова имаше кметът на Община
Коментари Харесай

Сърдечна среща със 103-годишната Райна Жекова имаше кметът на Ловеч

Сърдечна среща със 103-годишната Райна Жекова имаше кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова.

Искам за следващ път да оттова своето почитание на един многогодишен и заслужил преподавател, в този момент, преди Деня на будителите, стимулира се кметът. За последните години това е трета тяхна среща.  Те разговаряха в дома на столетницата на ул. „ Д-р Никола Сяров “.

Корнелия Маринова й  подари няколко издания, измежду които и книга за Ловеч с пощенски картички, с цел да може Райна Жекова да се върне в младостта си.

„ Старостта не е хубаво нещо, само че спомените поддържат духа ми. Сега за мен се грижи Борислав, удовлетворена съм. И да знаеш, няма по-хубава специалност от учителската. Учила съм половината град – децата, майките им, че и бабите им “, показа с усмивка Райна Жекова. Тя благодари за подаръците, почерпи с бонбони и описа за своето ежедневие. Освен кметът на Ловеч, неин посетител беше и нейната другарка Яна Дичева, която е майка на доктор Румяна Нановска.

Припомняме, че за своя празник през 2019 година Райна Жекова бе удостоена с Почетен орден на Община Ловеч. Медалът бе за дългогодишната педагогическа активност и издигане престижа на Ловеч в региона на образованието и по отношение на кръглата 100-годишнина.

Райна Николова Жекова е родена 08.09.1919 година в Ловеч. Съпругът й Иван Жеков е умрял преди повече от 10 години. Семейството има двама сина, единият – Николай, в този момент е доктор в Самоков, другият не е измежду живите. Имат и четирима внуци и трима правнуци. Правнучката Ирина живее в Брюксел, един от внуците пък е морски капитан.

От 1955 година Райна Жекова постъпва като преподавател, а по-късно и шеф в ловешкото учебно заведение „ Васил Левски “, където работи до своята 55-годишнина. „ Ние сме две директорки “, сподели тя през смях на Корнелия Маринова, която е била 19 години шеф на същото учебно заведение.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР