Сърбящият и лющещ се скалп са основните симптоми на пърхота.

...
Сърбящият и лющещ се скалп са основните симптоми на пърхота.
Коментари Харесай

Вижте какво причинява пърхотът и как да го премахнем

Сърбящият и лющещ се скалп са главните признаци на пърхота. Белите и мазни люспи се натрупват в косата и нормално се утежняват през есенните и зимните месеци, когато въздухът е изсъхнал, а температурите - по-ниски. Причините за пърхота може да бъдат раздразнена и мазна кожа - положение, известно още като себореен дерматит, което е по-тежка форма на пърхот.
Гъбичката, която провокира пърхот, се назовава маласезия. Тя живее на скалпа и провокира производството на повече кожни кафези от нормално. Някои фактори могат да причинят размножаване на маласезия. Това са хормоните и стресът. Счита се, че продължителният стрес може да утежни пърхота при някои хора, защото имунната система отслабва.
Употребата на някои артикули за коса също може да докара до появяването на пърхот. Такива са геловете, пяната и лакът за коса. Използването на утежняващи шампоани може да причинят струпване на кожни кафези и приемане на сърбеж.
Не единствено омазняването, само че и изсушаването на скалпа може да докара до появяването на пърхот. Затова възобновяване на влагата на скалпа може да отстрани неприятния сърбеж и сухота в корените. Най-добрият натурален овлажнител е кокосовото масло, което има овлажняващи и антибактериални свойства.
Много постоянно пърхотът се бърка с люспи, които се отделят от скалпа, когато той е прекомерно изсъхнал. Ето кои са главните разлики. Докато при пърхота се отделят мазни и огромни люспи с бял и жълт цвят, при сухия скалп люспите са дребни и сухи. Пърхотът провокира зачервяване и омазняване на кожата, а сухият скалп е обвързван със сухота на кожата на други елементи от тялото.
В домашни условия пърхотът може да се третира с масло от чаено дърво с помощта на антибактериалните му свойства. Може да се употребяват и артикули, в това число шампоан срещу пърхот, който да понижи признаците му. Ако има обаче себореен дерматит, шампоаните могат да го управляват, само че не и да го излекуват.
Ако лекуването на пърхота в домашни условия не се повлияе, е добре да се уговори среща с кожен лекар, който да назначи лекуване, тъй като пърхотът може да бъде признак на положение като екзема или псориазис, а не главен проблем.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР