Сърбяща, суха кожа в различни участъци от тялото, с периоди

...
Сърбяща, суха кожа в различни участъци от тялото, с периоди
Коментари Харесай

Сърбяща и суха кожа – прегледайте се за невродермит

Сърбяща, суха кожа в разнообразни сектори от тялото, с интервали на обостряне и мъртвило. Имате ли сходен проблем е допустимо да сте наранени от невродермит - кожно заболяване, чиято периодичност се усилва в международен мащаб през последните години.
Kакво съставлява невродермит? Невродермит е хронично екземно заболяване, наричано още лихен симплекс хроникус, при което се появяват сърбящи петна по кожата. Състоянието има интервали на мъртвило и обостряне, като при по-силна демонстрация сърбежът в засегнатите сектори и последвалото неконтролируемо разчесване могат да разпространят лезиите по разнообразни места на тялото. Според някои експерти този кожен проблем съставлява тип атопичен дерматит, за други той е настрана заболяване.
Причини за Невродермит Причините за възникването на невродермит могат да са от друго естество и към момента не са изрично изяснени. Специалистите свързват тази болест с генетична обремененост, разстройства в храносмилателната система, интоксикация. Внезапен мощен стрес или дълго психическо натоварване също биха могли да отключат сходен проблем. Понякога фактор за появяването му са и външни причинители като мощни почистващи препарати, по-агресивна козметика, облекла от изкуствени материи, даже захапване от насекомо. Счита се, че човек има риск да развие невродермит, в случай че в фамилията му има фамилна обремененост с екзема (атопичен дерматит), псориазис, контактен дерматит, както и разнообразни типове тревожни разстройства. Заболяването се среща по-често измежду хора на възраст сред 30 и 50 години и измежду дамите.

Симптоми при невродермит: Ако имате някои от следните признаци е допустимо да страдате от невродермит и е целесъобразно да потърсите съвет от експерт кожен лекар:
Силен сърбеж на избрани места по тялото - най-често ръцете, краката, гърба и шията, както и в интимната област;
Люспеста текстура върху засегнатите участъци;
Повдигане, зачервяване и/или потъмняване на местата, които са обхванати от проблема;
При някои хора се следи и оплешивяване, в случай че невродермитът е засегнал скалпа.
Характерно е, че при множеството хора положението се обостря в моменти на мощно психическо напрежение, както и през студените месеци от годината. При някои петната са придружени и с чувство за болежка, изключително в случай че са в региона на скалпа. Силното чешане поради неприятния сърбеж може да докара до загрубяване на кожата и тя да наподобява по-твърда и с кафеникав цвят. Разчесването е причина и за кървящи рани, които крият риск от инфекции. Невродермитът може да окаже отрицателно въздействие на болния и в чисто прочувствен проект. Заради неприятните петна по кожата той може да има проблеми със съня, със половия живот и терзания в общуването. Поради това навременното търсене на експерт е извънредно значимо.
Лечение при невродермит Понякога може да отнеме време, с цел да намерите своето лекуване – във всеки случай е нужно самообладание и търсене на помощ.
На първо място главният фактор, който ще понижи разрастването на кожните сектори, наранени от невродермит, е прекъсване на разчесването и триенето на кожата. Добре е ноктите на ръцете да бъдат изрязани, с цел да се понижи риска от основаване на рани и привнасяне на инфекции. Заради мощния сърбеж обаче прекъсването на разчесването изисква доста изпитание от страна на болния, а постоянно е и невероятно. В такива случаи, след консултация със експерт, на помощ идват и разнообразни групи лекарства – най-често се употребяват антихистамини, овлажняващи средства, кортикостероиди.
Прилагането на хладни компреси също може да помогне - те могат да се слагат върху кожата преди да се приложи предписаната терапия. Компресът омекотява кожата, тъй че лекарството може да проникне по-лесно, само че и облекчава сърбежа. Препоръчва се и в случай че е допустимо третираната кожа да се покрие известно време с плат (ръкавици, чорапи, разнообразни превръзки) за отбягване на цикъла сърбеж-разчесване-разпространение. От извънредно огромно значение е и прочувственият статус на пациентите с невродермит, добре е болният да се опита да понижи непотребния стрес, а при потребност да потърси профилирана психическа поддръжка. Препоръчва се и носенето на облекла от леки, свободни материи, най-добре памучни, които да понижат непотребното раздразнение на кожата. Поддържайте тялото в комфортна, прохладна температура. Употребата на по-мека козметика и измиващи средства, без мощни ароматизори и съставки, също би могла да облекчи положението.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР