Сърбия трябва да излезе от споразумението за свободна търговия с

...
Сърбия трябва да излезе от споразумението за свободна търговия с
Коментари Харесай

Споразумението на Сърбия с Евразийския съюз разгневи Брюксел

Сърбия би трябвало да излезе от съглашението за свободна търговия с Евразийския съюз, с цел да влезе в Европейския съюз, разгласи представителят на външнополитическата работа на блока Петер Стано пред Радио " Свободна Европа “.

Споразумението за зона за свободна търговия сред Евразийския стопански съюз и Сърбия, подписано през октомври 2019 година, беше утвърдено от всички участници и влезе в действие на 10 юли 2021 година

" Преди да се причисли към Европейски Съюз, Сърбия би трябвало да се отдръпна от всички двустранни съглашения за свободна търговия “, сподели Стано и добави, че Сърбия е уведомила Европейски Съюз за подписването на Споразумението за свободна търговия с Евразийския стопански съюз. 

Стано сподели, че така като Сърбия е признала европейската интеграция за собствен стратегически приоритет, " това значи постепенно приспособяване към външната политика и политиката на сигурност на блока ".

" Очакваме Сърбия да се държи в сходство с това обвързване. ", добави той.

Споразумението с Евразийския стопански съюз провокира безпокойството на някои представители на Европейски Съюз, който от години пробва да притегли в орбитата си най-нестабилния район на Стария континент, като в това време се въздържа от завършване на участието в съюза. То поддържа метода на сръбския президент Александър Вучич, който даде обещание да води страната със седем милиона души население в Европейски Съюз, като в това време резервира мощни връзки с близкия си съдружник, съветския президент Владимир Путин.

Евразийският стопански съюз бе основан от  Беларус, Казахстан и Русия през 2014 година - с обединен пазар от 171 милиона души и БВП от 3 трилиона  $. Малко по-късно към общността се причислиха Киргизстан и Армения, с което Ереван автоматизирано стопира преговорния развой по съглашението за асоцииране с Европейски Съюз.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР