Сърбия разследва шпионска афера, свързана с Русия, породена от видео,

...
Сърбия разследва шпионска афера, свързана с Русия, породена от видео,
Коментари Харесай

Сърбия разследва шпионска афера, свързана с Русия

Сърбия проверява шпионска спекулация, обвързвана с Русия , подбудена от видео, оповестено в обществените медии, оповестява АП.

Военната разследваща организация е инструктирана да изследва отчети, че хипотетичен съветски сътрудник на военното разузнаване е сниман да подкупва старши член на службата за сигурност на Сърбия , изяснява министър председателят Ана Брнабич. " Очаквам нова информация. В контакт съм с президента. Ако е правилно, това е сериозен проблем. "

Видеоклипът на хипотетичния рушвет е оповестен в YouTube на 17 ноември. По всичко проличава, че съветски посланик дава чанта на сръбския сътрудник по време на среща в Белград . По-късно сърбинът изважда плик с пари от това, което наподобява като една и съща чанта.

Сръбската държавна телевизия оповестява, че сръбската разследваща организация удостоверява достоверността на видеоклипа . Реля Зелийски, анализатор от Агенцията за разузнаване, разяснява пред телевизионния оператор, че е доказано, че във видеото е съветски сътрудник .

Зелийски обаче отхвърля да посочи самоличността на хипотетичния сръбски сътрудник , чието лице е замъглено във видеото. Властите оповестяват, че повече информация ще бъде разполагаем след съвещание на Съвета за национална сигурност, който е върховен държавен орган за сигурност.
 Литва помилва съветски шпиони, трасира пътя за замяна на шпиони с Русия и Норвегия
Литва помилва съветски шпиони, трасира пътя за замяна на шпиони с Русия и Норвегия

Нови развития в шпионските игри

Министърът на защитата на Сърбия Александър Вулин разяснява пред " Танюг ", че " обстановката е доста сериозна ". Той допуска, че аферата е обвързвана с решението на Сърбия да остане военно неутрална , макар че множеството страни от района на Балканите се причисляват към НАТО.

Сърбия желае участие в Европейския съюз, само че поддържа тесни връзки с Русия . Съюзник на Москва в Европа, Сърбия дава обещание да стои отвън НАТО и отхвърля да се причисли към западните наказания против Русия поради дейностите в Украйна.

" Много е значимо да се каже, че разследващата война , която продължава на територията на Сърбия , и тя в действителност продължава, не може да бъде обвързвана единствено с Руската федерация . Напротив, други международни сили като Съединени американски щати, Франция, както и районни играчи - Албания и Хърватия, доста интензивно работят за осъществяване на техните ползи , което постоянно се чака в политиката и интернационалните връзки, ние сме тук, с цел да се противопоставим на сходни дейности без изключение ", разяснява Зелийски.

Според " Радио Свобода " видеото демонстрира незнаен сръбски офицер и представител на военното аташе на Русия в Сърбия . Твърди се, че става въпрос за " вербовка на сътрудници за съветски шпиони ".
 Русия се закани на България за случая с шпионина
Русия се закани на България за случая с шпионина

Разбира се, ние ще разгледаме ответни ограничения, както е признато в дипломатическата практика
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР