Сърбия подписа договор с концерна Stellantis за инвестиция в размер

...
Сърбия подписа договор с концерна Stellantis за инвестиция в размер
Коментари Харесай

Сърбия подписа договор за 190 млн. евро и ще прави EV

Сърбия подписа контракт с концерна Stellantis за инвестиция в размер на 190 млн. евро, която да докара до старт на произвеждане на електрически автомобили в завода в Крагуевац, осведоми " Ройтерс ”.

 

Контрактът бе подписан персонално от сръбския президент Александър Вучич и представители на Stellantis. Държавата взе участие с 48 млн. евро, а производството на EV би трябвало да стартира от 2024 година

 

Съоръжението в сръбския град в миналото правеше " Застава ”, след което стана благосъстоятелност на FIAT. Оттам излиза FIAT 500L.

 

Новината удостоверява проекти на Stellantis. Те включват модели на DS и Opel да се майсторят в Италия, а по-малки - на FIAT, в Словакия и Сърбия.

 

Апенините ще прави отсега нататък единствено дребни и компактни коли, Ще има нова Panda, нов 500X, към който по-късно ще застане цяло трио и така нататък и тъй наречените

Всички те ще са електрически автомобили или най-малкото в моделната им гама ще има такива - от там ще се тръгне. Ето по какъв начин за сръбския цех ще има доста капацитет.

Не е за подценяване още един факт - предходната есен стана ясно, че сръбската компания ElevenEs е създала своя лична LFP технология за произвеждане на акумулатори за пътнически коли, рейсове, камиони и други индустриални транспортни средства.

 

Компанията откри проучвателен и развоен център в Суботица, където работи интернационален екип от инженери и учени.

 

Западните ни съседи подписаха съглашение с EIT InnoEnergy, които Pitchbook дефинира като най-активният международен вложител в устойчива сила, прочут като първи вложител в шведската Northvolt и френската Verkor.

 

Двете страни оповестиха желание да изградят първия в Европа гигазавод за LFP акумулатори. Към 2023 година ElevenEs ще може да създава LFP кафези с общ годишен потенциал от 300 MWh. Строежът на завода с потенциал 8GWh ще започва през 2024 край Суботица, като след това (не се показват крайни дати) потенциалът му би трябвало да доближи 16 GWh – задоволителни за 300 000 коли годишно.

 

Тук ще прибавим, че в Сърбия разполага с едно от най-големите залежи на литий в света.

 
Нова епоха стартира през днешния ден ”, разгласи Вучич на подписването със Stellantis.  
И даде обещание страната да усъвършенства инфраструктурата си откъм зарядни станции и да обезпечи сила от възобновими източници (или най-малко по-евтина), като по този метод стартира да притегля и от ден на ден хора за покупка на електрически автомобили.

 

Той увери, че Сърбия ще построи напълно нова тактика по въпроса, след като имаше такава до неотдавна, само че я изостави поради липса на средства.

 

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР