Сърбия отрича съобщенията на САЩ и ЕС за военно натрупване по границата с Косово

...
Сърбия отрече съобщенията за военно натрупване по границата с Косово,
Коментари Харесай

Сърбия отрече съобщенията за военно натрупване по границата с Косово, като твърди, че има „кампания от лъжи“ срещу неговата страна след престрелка седмица по-рано, която уби четирима души и подхрани напрежението в нестабилния балкански регион.

„Кампания от лъжи … беше стартирана срещу нашата Сърбия“, каза сръбският президент Александър Вучич във видео, публикувано в Instagram в неделя.

Продължете да четете

списък от 4 елемента Вучич „иска война“: Премиерът на Косово обвинява Белград в подбуждане към насилиеСАЩ загрижени от голямата сръбска военна мобилизация близо до КосовоНАТО казва, че е разрешил укрепване на силите за КосовоИскания на Косово Сърбия предава избягали сръбски въоръжени мъжекрай на списъка

„Те лъгаха много за присъствието на нашите военни сили... Всъщност те се притесняват, че Сърбия разполага с това, което те описват като сложни оръжия.“

По-рано тази седмица Съединените щати призоваха Белград да изтегли силите си от границата с Косово, след като откриха това, което нарекоха „безпрецедентно“ струпване на сръбска армия.

Сърбия разположи сложни танкове и артилерия на границата след смъртоносни сблъсъци, избухнали в манастир в Северно Косово миналата седмица, предупреди Белият дом. Европейският съюз също изрази подобни опасения.

Правителството на Косово заяви в събота, че наблюдава движението на сръбската армия от „три различни посоки“. Той също така призова Сърбия незабавно да изтегли войските си и да демилитаризира граничната зона.

Сблъсъци избухнаха миналата седмица, когато тежко въоръжени сръбски мъже нападнаха от засада патрул на няколко мили от сръбската граница, убивайки косовски полицай.

След това няколко десетки нападатели се барикадираха в православен манастир, предизвиквайки едночасова престрелка, при която трима въоръжени мъже бяха убити и трима бяха арестувани.

Правителството на Косово обвини Белград, че подкрепя операцията.

Сърбия отхвърли твърденията на Косово, че е обучавала групата от около 30 мъже, открили огън по полицаи.

Косово също заяви, че разследва евентуално руско участие в насилието. Сърбия е основният съюзник на Русия в Европа и на Запад има опасения, че Москва може да се опита да предизвика проблеми на Балканите, за да отклони вниманието от войната в Украйна.

Сблъсъкът беше един от най-лошите, откакто Косово се отдели от Сърбия в кървава война през 1998-99 г. и обяви независимост през 2008 г., което накара НАТО да обяви, че ще засили мироопазващите сили, разположени в страната.

Вучич няколко пъти през последните месеци повиши нивото на бойна готовност на сръбските войски на границата с Косово.

Сърбия също така подсилва войските си с оръжие и друго оборудване, закупено главно от Русия и Китай.

„Ще продължим да инвестираме в отбраната на нашата страна, но Сърбия иска мир“, каза сръбският лидер в неделя. „Всичко, което казаха, измислиха и излъгаха и знаеха, че си измислят и лъжат.“


Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg