Сърбия очевидно е доволна от българското председателство. Сръбският президент Александър

...
Сърбия очевидно е доволна от българското председателство. Сръбският президент Александър
Коментари Харесай

Ели Юрукова: И Сърбия каза „Данке, Бойко“


Сърбия явно е удовлетворена от българското председателство. Сръбският президент Александър Вучич, а и медиите тук, оцениха като огромна привилегия, че той е приказвал пръв на срещата на върха ЕС-Западни Балкани в София. Това тук се назовава огромен поклон към Сърбия и по-специално към Вучич.

Българският министър председател и сръбският президент си приказват на Бойко и Саша и не крият, че имат добра връзка и връзки. Крайно време е да разберем, че от време на време положителните контакти сред политиците могат да създадат чудеса, да разрушат политическите и дипломатическите бариери в името на ясни и същински цели.

Очевидно стилът на българския министър председател се харесва на сърбите, тъй като сръбският официоз „ Политика “ направи психологическо-политически портрет на Бойко Борисов под заглавие „ Данке, Бойко “. В Белград се изяснява, че след думите на Борисов Балканите ще станат бързо най-хубавото място за живот. Той е станал техният „ сръбският Бойко “, „ нашият Бойко “ или „ българският Батман “ заради обстоятелството, че е сложил Западните Балкани в центъра на политическия дневен ред на Европейски Съюз. С това той печели благосклонностите освен на елементарните сърби, само че и на сръбските политици. Благодарни са му освен районните, само че и най-влиятелните водачи, се споделя тук.

В Сърбия се разяснява, че с помощта на техния, нашия или с една дума общия Бойко запознаването на Европа с проблемите на Западните Балкани се смята за триумф. Тук го назовават оптимист, който на срещата в София е подчертал върху сръбския проблем по отношение на Косово, при което е съумял да свърже европейските водачи и институции и западнобалканските шефове. Най-интересното, съгласно белградските медии, е, че Бойко, който упорства за свързване и разширение на Европейски Съюз, е разгорещен националист, само че има и мощната поддръжка на Европа.

Борисов в никакъв случай не е бил едностранна персона, разяснява белградската „ Политика “. Специалист по пожарна защита и сигурност, телохранител, каратист, стигайки до генерал-лейтенант в Министерство на вътрешните работи, кмет на София и министър председател и най-после до връзка сред европейските нации. За българите Бойко Борисов имал ореола на непобедимия. Атентат против него възнамерявал Йоца Амстердам, пък твърдял, че бил под отбраната на Бойко Борисов, заключава сръбската „ Политика “.

Не можем да не признаем, че Сърбия със своите политически неизвестностти към Косово получи сериозен късмет да сложи проблемите пред евролидерите, а България беше, а и несъмнено ще бъде оня постоянен мост, който ще търси дружно със прилежащите страни и Европа решение за тях. В този подтекст формален Белград в действителност не би трябвало да не помни българските старания освен за дълготраен мир на Балканите, само че и за действително присъединение към евросемейството.

Ако Сърбия в края на българското председателство повтори меркеловото „ Данке, Бойко “ или „ Данке, България “, това значи, че сръбският шовинизъм, песимизъм, егоизъм, политическите нереални упования и нервността на политиците са към своя край и бъдещето и рамките на новите Западни Балкани, които бяха начертани в София, към този момент е предсказуемо. /БГНЕС

-----------

Ели Юрукова, сътрудник на БГНЕС в Белград.
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР