Сърбия очаква, че Унгария и България ще изпълнят своите задължения

...
Сърбия очаква, че Унгария и България ще изпълнят своите задължения
Коментари Харесай

Сърбия очаква България и Унгария да изпълнят задълженията си по "Турски поток", каза министър

Сърбия чака, че Унгария и България ще изпълнят своите отговорности по плана " Турски поток " в сходство с подписаните пътни карти. София в същото време основава усещане, че работи по построяването на газопровода. Това сподели в изявление за сръбската държавна телевизия РТС Александър Антич.

Проектът е " стратегически ", може би даже най-важният за бъдещето на Сърбия, стартира Антич. Той напомни, че за него е говорено " и с господин (Бойко) Борисов, и с господин (Виктор) Орбан ", в разнообразни формати, и " няма алтернатива за плана ". На сръбска територия " огромна част ще осъществят сръбски компании, тъй като потвърдиха, че имат потенциал за бързо и ефикасно осъществяване на разнообразни действия. "

" В обществеността се чуват доста мнения, че Сърбия се тормози, че България още не е почнала и е споделила, че съответни стъпки ще има едвам през юни. В контакт ли сте с сътрудника си госпожа (Теменужка) Петкова? " попита журналистката Ружица Вранкович.

" Ще напомня, че ние подписахме с " Газпром " идентични пътни карти с идентична динамичност, същото подписаха Унгария и България, " сподели Антич. Обяснява, че България към този момент е направила пазарни проби за мощности и е почнала да строи сектор, който потегля от турската граница, по тази причина " основава усещане ", че работи по въпроса. Въпросната пътна карта, за която приказва министърът, е от юни 2017 година и планува България да работи с " Газпром " за изследване на благоприятни условия за разширение на газопреносната мрежа.

Сърбия, евентуално, влезе в " Турски поток " най-подготвена, само че това е и планът, който ще реши " всички енергийни проблеми " на страната, посочи сръбският министър.

Без да чака България

С реализацията на плана за строителство в Сърбия на водопровод от границата с България до границата с Унгария се занимава взаимното дружество на " Газпром " и " Сърбия газ " Газтранс-Нови Сад. Финансирането се реализира както от държавни компании (70 процента), по този начин и от спонсори (30 процента). Сръбският сектор на

" Турски поток " ще стартира да доставя газ до април 2020 година, счита министърът. По думите му построяването на сектора в Сърбия е почнало на 25 април и по проект ще приключи до 18 декември.

Сърбия стартира строителните работи на своя сектор на газопровода без да дочака завършването работите на българския сектор, показва ТАСС, представена от Българска телеграфна агенция.

Агенцията по енергетика на Сърбия на 5 март утвърди началото на строителството, което се планираше да стартира през април. Предполага се, че сръбският сектор на " Турски поток " ще стартира от град Зайчар на границата с България и ще пресече границата с Унгария покрай град Хоргош. Мощността на входа се чака да бъде 13,88 милиона кубически метра газ на ден, а изходната - към 10 милиона кубически метра газ, отбелязва ТАСС
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР