Сърбия наложи тежки мерки и почти пълно затваряне през уикенда

...
Сърбия наложи тежки мерки и почти пълно затваряне през уикенда
Коментари Харесай

Сърбия с тежки мерки, затвори почти всичко

Сърбия наложи тежки ограничения и съвсем цялостно затваряне през уикенда заради влошената обстановка с коровирусната зараза в страната.

Oт 12:00 часа в събота до 6:00 часа в понеделник в страната ще работят единствено магазините за храна, аптеките и бензиностанциите, реши на днешното съвещание спешният щаб за битка с ковид.

Kафенетата и магазините в ски курортите и планините също ще останат затворени през уикенда, до момента в който в останалата част на страната всички магазини ще работят до събота по обяд, а оттогава до понеделник в 6:00 сутринта единствено магазини за храна, аптеки и бензиностанции, сподели епидемиологът доктор Предраг Кон.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Сръбските управляващи взеха решение да върнат маските на закрито в регион...

От понеделник гимназиите ще преминат към онлайн образование. Предложена е сходна мярка и за учениците от начален курс, само че концепцията е отхвърлена.

Театрите ще могат да работят, могат да се организират и планувани спортни мероприятия, само че без аудитория. Затворените през уикенда бизнеси още веднъж ще проработят в понеделник.

Не е ясно дали двудневното затваряне ще има стремежи резултат. " Мисля, само че няма да е задоволително ", признава доктор Предраг Кон, представен от сръбски медии.

Ваксините са единственото оръжие против COVID-19



В Сърбия разчитат доста на имунизацията, а имунитетът от имунизацията е по-висок от този след болестта. " Имаме оръжие в ръцете си и би трябвало да го използваме. Невъзможно е вирусът да изчезне изцяло ", съобщи доктор Кон.

Най-добрият метод за попречване на заболяването е имунизацията. Около 5 млн. души, представляващи 80% от популацията на Сърбия, би трябвало да бъдат имунизирани, с цел да се построи групов имунитет, изясни епидемиологът.

Продължителното затваряне не е решение за страната, само че управляващите няма по какъв начин да стоят безучастни при все по-големия брой инфектирани. Медицинският щаб на страната е предложил цялостен локдаун за 7 до 10 дни, само че концепцията не е призната. Местните управляващи в столицата Белград също са срещу, защото считат, че сходно ограничаване е на практика неприложимо.

Сърбите евентуално ще прибягват до епизодични локдауни, като този през сегашния уикенд. В последните дни в страната има по към 4000 новозаразени дневно.

Според доктор Кон актуалните ограничения са задоволително строги. " По-добре, в сравнение с да няма ограничения ", означи той. Бъдещите ограничения ще бъдат прегледани на идващото съвещание на спешния щаб, планувано за вторник.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР