Сърбия купува активно злато, подготвяйки се за финансови шокове, предизвикани

...
Сърбия купува активно злато, подготвяйки се за финансови шокове, предизвикани
Коментари Харесай

Кой на Балканите купува най-много злато

Сърбия купува интензивно злато, подготвяйки се за финансови шокове, провокирани от корона рецесията. В същото време някои нейни съседи от Западните Балкани дават златото си в залог за заеми, а други от 20 години нямат никакъв златен запас, написа сръбският в. " Блиц ", представен от Монитор.

По данни на сръбската централна банка, от 2013 година до в този момент златният запас на страната се е нараснал с 20,7 тона. Само през последните две години златният запас е повишен с 12 тона злато - 9 т са купени през 2019 година, а 3 т - през ноември 2020 година.Общият размер на валутния запас в злато сега е 36 тона на стойност към 1,7 милиарда евро, което е към 12 % от общия валутен запас. На второ място в района е Република Северна Македония, която има 6,8 тона златен запас.

Следват Словения с 3,17 тона, Босна и Херцеговина с 2,98 тона и Черна гора с 1,09 т. На последно място е Хърватия, която е разпродала златния си запас още през 2001 година

Черногорският златен запас, който е завещание от някогашна Югославия, не е повишен с нито грам и сега е отвън страната. През 2017 година златният запас за трети път е заложен за заем от швейцарската банка Креди Суис и ще остане в нея до изплащането на заема през 2027 г.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР