Сърбия и Хърватия влязоха в конфликт заради история и военни.

...
Сърбия и Хърватия влязоха в конфликт заради история и военни.
Коментари Харесай

Хърватия и Сърбия си спретнаха нов скандал

Сърбия и Хърватия влязоха в спор поради история и военни. Сръбският дипломат в Загреб отхвърли да одобри протестна нота от хърватското Министерство на външните работи, откакто ведомството отхвърли да получи сходна нота от Белград, съобщи Танюг.  Това стана, откакто хърватските гранични управляващи не пуснаха в страната сръбска военна делегация, която трябваше да участва на възпоменателна гала за жертвите на концлагера Ясеновац от Втората международна война. Членовете на делегацията, курсанти от Военната академия и кадети, били претърсени на границата и откакто в багажа им били открити военни униформи, им забранили да влязат на хърватска територия. Те предложили да оставят униформите на граничния пункт, само че хърватските граничари им дали отговор, че повода за възбраната не е в униформите, а в " неналичието на документи и доказателства за задачата на пътуването ". Сръбският президент Александър Вучич разяснява, че хърватите " не желаят да си спомнят предишното си от Втората международна война ".

Лагерът Ясеновац, прочут като " хърватския Аушвиц ", е най-големият концентрационен лагер в профашистката Независима хърватска страна през Втората международна война, където са избити десетки хиляди сърби, евреи и роми.

Сърбия и Хърватия не за пръв път влизат в скандал и утежняват в допълнение обтегнатите си връзки след войната в някогашна Югославия през 90-те години на предишния век. В началото на август 2018 година Вучич направи изявление, с което съпостави хърватските политици с Хитлер. Президентът на Хърватия Колинда Грабар Китарович тогава анулира визитата си в Сърбия. В средата на април 2018 година хърватска парламентарна делегация прекъсна визитата си в Сърбия, откакто сръбският ултранационалист Воислав Шешел, наказан за военни закононарушения от съда на Организация на обединените нации, изгори хърватското знаме.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР