Сара Новотни, кореспондент на швейцарската обществена медия SRF, коментира изборите

...
Сара Новотни, кореспондент на швейцарската обществена медия SRF, коментира изборите
Коментари Харесай

Швейцарска медия: Петков и Василев може би ще разочароват всички обнадеждени |

Сара Новотни, сътрудник на швейцарската социална медия SRF, разяснява изборите в България под заглавието „ Защо в Югоизточна Европа има толкоз малко вяра “.

Ето по какъв начин вижда нещата журналистката:

„ Двама мъже, които основаха своята партия едвам преди няколко седмици, завоюваха парламентарните избори в България. Те са ученици на елитния Харвардски университет. И споделят, че могат да прекършат гръбнака на корупцията, която разяжда най-бедната страна в Европейски Съюз по този начин, както ръждата разяжда остарели тръби.

Тези двама мъже, Кирил Петков и Асен Василев, дават обещание доста на всички тези, които мечтаят за една друга България. Но може би в последна сметка въпреки всичко ще разочароват всички обнадеждени.

Защото в страната България не просто има нещо гнило. Гнили там са доста неща - и Петков и Василев го схванаха най-късно в мига, когато влязоха в служебния кабинет. (…)

Двамата откриха какви ли не подмоли: данъчната работа не била събрала повече от 5 милиарда евро налози, а просто ги отписала. Най-вече налози на компании, които са в другарски връзки с властниците. На границата митничарите таксували първокласни коли като някакви трошки - т.е., вносителите съвсем не плащали мито за колите. Ето за какво Петков и Василев смениха шефовете на данъчната и на митническата работа. Оттогава насам в България се събират много повече налози и мита. “

" Ако ръководят с Българска социалистическа партия, надали ще могат да разчистят България "

По-нататък в коментара на Сара Новотни се споделя, че партията на двамата досегашни министри „ Продължаваме промяната “ вероятно ще има потребност от социалистите, с цел да може да ръководи:

„ Но социалистите - и това не е пресилване - се числят измежду най-корумпираните в България. Не беше толкоз от дълго време, когато Европейски Съюз спря парите за България, тъй като таман социалистите прекомерно очевадно поливаха с тези пари най-много личната си градинка. Ако на Петков и Василев им се наложи да ръководят с такава партия, тогава надали ще могат да разчистят България в благозвучие със своите показа. А доста българки и българи като че ли и без друго са изгубили религия в една политика на чистите ръце. “

И немската обществено-правна медия АРД обръща съществено внимание на изборите в България. В своите разбори кореспондентът Клеменс Ференкоте апропо отбелязва:

" Дълбок разлом в България "

„ И след третите парламентарни избори в границите на една година в България сформирането на държавно управление още веднъж наподобява много мъчно. (…) Резултатите онагледяват дълбокия политически разлом в България след над 10 години под ръководството на Борисов. Страната се бори против възходящия брой болести от ковид и против растящите цени на енергоносителите. Освен това доста от хората са гневни поради необятно публикуваната корупция. “

А политоложката Йохана Даймел, член на Управителния съвет на Дружеството за Югоизточна Европа, разяснява пред Дойче веле:

" Кирил Петков и Асен Василев не са професионални политици, а по-скоро мениджъри – по този начин наподобяват нещата в профил. Те желаят политическият и административният уред да работят, а стопанската система да пораства, без държавната машина и сметките на олигарсите да бъдат „ смазвани “ с огромни корупционни подкупи. Петков и Василев нападат апарата, импрегниран от хора на ГЕРБ и Движение за права и свободи, което може да върне доверието в работещата страна. Има обаче заплаха България да се снабди със едва държавно управление, некомпетентно на съществени промени. А това е съображение за угриженост, изключително с взор към българската обсада за участието на Северна Македония в Европейски Съюз. Още в изборната нощ Петков загатна, че не се обрисува скорошно преустановяване на българското несъгласие по този въпрос. Аз споделям и загрижеността, че възможен трети неуспех при съставянето на държавно управление може да докара до сериозна рецесия на доверието, даже да заплаши самата парламентарна народна власт. Сценарият на Трифонов не трябва да се повтаря. "

Влизането в НС на „ Възраждане “ Йохана Даймел разяснява по този начин:

" Това значи, че в българския парламент още веднъж ще има една русофилска, антиевропейска и дяснорадикална партия. Спечелените от нея 5% от гласовете би трябвало деликатно да бъдат оценени, въпреки че, съгласно мен, те не съставляват някаква съществена опасност. „ Възраждане “ обра онази крайнодясна националистическа наслойка от популацията, която по този начин или другояче си съществуваше, а в този момент просто получи спомагателен подтик от антиваксърите. Депутатите на Костадинов в този момент ще разполагат с спомагателна политическа естрада в Народното събрание, само че няма да имат съществено политическо въздействие. Ако търсим паралел с Германия, ще забележим, че популистката „ Алтернатива за Германия “ е показана в редица провинциални парламенти, както и в Бундестага. Актуални изследвания демонстрират, че 50 % от антиваксърите показват политическа непосредственост точно до тази партия. "

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР