Сара Даниус, пожизнен секретар на Шведската академия, която присъжда Нобеловите

...
Сара Даниус, пожизнен секретар на Шведската академия, която присъжда Нобеловите
Коментари Харесай

Скандали и оставки около Нобеловите награди

Сара Даниус, доживотен секретар на Шведската академия, която присъжда Нобеловите награди за литература, подаде оставка след вътрешна рецесия в влиятелната институция, съобщи АР.
Даниус разгласи решението си през днешния ден след тричасово съвещание на членовете на академията, чието доверие тя сподели, че е изгубила, само че не отговори на въпроса дали на съвещанието е имало гласоподаване за отдръпването й. " Волята на академията е да напусна поста на доживотен секретар. Оттеглям се от своето кресло номер 7. Решението ми влиза в действие неотложно ", сподели Даниус.
През ноември в. " Дагенс Нюхетер " разгласява свидетелства на 18 дами, които потърпевши от полово принуждение или тормоз от мъж с френски генезис, женен за една от членовете на академията - поетесата и драматург Катарина Фростенсон. Той получавал дотации за ръководен от него културен център за изложения и пърформанси в Стокхолм. Академията почнала вътрешно следствие и наела адвокатска адвокатска фирма, само че заключенията й не са известни,тъй като учените са длъжни да пазят цялостна поверителност. Въпреки това академията, която е на директно послушание на монарха, бе опетнена от абсурда.
56-годишната Даниус, експерт по история на литературата и учител в Стокхолмския университет, през 2015 година стана първата жена, заела поста доживотен секретар на Шведската академия. Тя сподели, че рецесията в академията съществено се е отразила върху Нобеловите награди. Управителният съвет на Нобеловата фондация упрекна Шведската академия, че е опетнила престижа на Нобеловите награди.
Академиците са пожизнени и по предписание не могат да подават оставка, само че могат да овакантят креслата си. От 18-те членове на академията в този момент са дейни 11.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР