Сапун или шампоан? Доскоро изглеждаше, че шампоаните печелят убедително това

...
Сапун или шампоан? Доскоро изглеждаше, че шампоаните печелят убедително това
Коментари Харесай

Лична хигиена: завръща ли се сапунът

Сапун или шампоан? Доскоро изглеждаше, че шампоаните печелят безапелационно това състезание. Но в последно време доста германци се връщат към старите обичаи и все по-често протягат ръка към сапуна. Защо? Ето какво споделят специалистите:

Пластмасовите бутилки от минерална вода и сок в Германия се връщат назад в комерсиалната мрежа, против което купувачите получават назад депозита, заплатен за тях. И все пак над 2 милиона пластмасови опаковки попадат в битовите боклуци. А измежду тях са и огромен брой опаковки от шампоани и душ гелове. Повечето от германците гледат доста съществено на екологичните проблеми и замърсяването на околната среда с пластмасови боклуци. Затова в Германия в последно време се вижда парадоксална наклонност: хората се връщат към една остаряла традиция и употребяват от ден на ден сапуни вместо шампоани.

Екологичната изгода в тази ситуация е явна: сапуните нямат потребност от пластмасова опаковка. Има и още един, не по-маловажен мотив в интерес на сапуна: кожните лекари настояват, че специфичните сапуни за коси са надалеч по-полезни за кожата на главата от шампоаните, които съдържат химически съставки. Така ли е в действителност?
 сапун iStock/Getty Images
Твърд шампоан или сапун? 

Като начало да уточним, че шампоаните биват течни, твърди и сухи (последните са прахообразни - под формата на спрей и се употребяват, когато човек няма опция да измие главата си с вода).

Твърдият шампоан се отличава от течния единствено по консистенцията си, само че не и по състав, разяснява специалистът по сапуните Козмин Катко. Той поучава деликатно да се чете списъкът с химическите дейни субстанции, които нормално са изписани с микроскопични букви на опаковката.

 В състава на твърдия шампоан нормално влизат по този начин наречените синтетични повърхностноактивни субстанции или тензиди, като лаурил и натриев лаурил сулфат, както и консерванти.

Особено търсени сега са шампоани, които не съдържат синтетични съставки . Техни базисни съставни елементи нормално са разнообразни типове измиващи съставки като маслиново, палмово или кокосово масло, натриеви соли и натурални мастни киселини, плюс етерични масла и естествени добавки.



С оглед на грижата за личното здраве е добре да се избират сапуни и шампоани с натурални съставки, споделя Ернст Табори, шеф на немския Център по хигиена към университета във Фрайбург. И въпреки те да не образуват по този начин изобилна пяна като другите, които съдържат синтетични разпенващи субстанции, измиващите им свойства са не по-лоши. Освен това те се понасят по-добре от хората с алергии.

Сапуните за кос а с киселинност от 5,5 до 7 pH не трябва да се бъркат с елементарния тоалетен сапун за ръце и тяло, чийто индикатор е от 9 до10 pH, прецизира Табори. Сапуните за коса се отличават от елементарните и по това, че съдържат особено подбрани масла – такива, които не наелектризират косите и оказват изключително благотворно влияние на кожата на главата.

Ренесансът на сапуна

Сегашната известност на сапуните самоуверено може да се назова „ подем " - споделя специалистката по маркетинг Елфриде Дамбахер, която следи растящото разнообразие на обичайните средства за миене. Ако преди време ръчно направен сапун можеше да се купи единствено в профилирани магазини за натурална козметика, през днешния ден той е включен в асортимента на много парфюмерии, както и на големите търговски вериги. Въпреки това шампоановият сапун е малко евентуално да се трансформира в всеобщ артикул, счита Дамбахер. В последна сметка хората са правилни на своите привички и от няколко генерации насам имат вяра, че единствено пенестият шампоан измива същински косата и оказва помощ по-късно тя да се сресва по-лесно.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР