Съпругата на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов обяснява,

...
Съпругата на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов обяснява,
Коментари Харесай

Съпругата на шефа на ВКС - Елисавета Панова е купила имота от Артекс за 382 евро на кв. м.


Съпругата на ръководителя на Върховния касационен съд Лозан Панов изяснява, че по-изгодната цена, която е получила, се дължи на по-голямата първична вноска, която е направила

Тя наложила Мирянови за кумове, тъй като й били другари, съдията не ги познавал до две седмици преди сватбата

Съпругата на ръководителя на Върховния касационен съд Лозан Панов - Елисавета Панова е купила от "Артекс " жилището и гаражите, за които писа "Правен свят " не по 225 евро, а по 382 евро на кв. м. Доплатила е и 25 000 евро за довършителни работи. Това написа "Капитал ", като се базира на нотариален акт, с който разполага.

Сюжетът е отпреди пет години и когато парцелът е бил платен, Елисавета Панова не е имала връзки с Лозан Панов, който тогава е арбитър във Върховния административен съд, настояват още от уеб страницата.

Справка на "Капитал " в Агенцията по вписванията посочила, че договорката е станала през април 2013 година, т.е. две години преди Елисавета Ганева и Лозан Панов да сключат цивилен брак, което се случва през февруари 2015 година

Кумове са им притежателите на "Артекс " Весела и Пламен Мирянови. Елисавета Панова е безапелационна, че все още на подписване на контракта и построяването на постройката тя не е имала връзки с Лозан Панов, като точно тя му е наложила кумовете, с които развила другарски връзки около градежа на постройката.

От нотариалния акт, с който "Капитал " разполага, се вижда, че на 10 април 2013 година компанията "Ганева 2000 " и "Артекс Инженеринг " подписват контракт за покупка на право на градеж и строителство за част от аграрен парцел, апартамент с повърхност 172 кв.м и два гаража (всеки от по 19 кв.м) за сумата от 81 хиляди евро, което прави 382 евро на кв. метър, в случай че в квадратурата са включени двата гаража.

Сделката е на очевидно по-ниска цена от тези, подписани по същото време и в същата постройка. Справка в имотния указател за същата постройка сподели, че в края на 2013 година апартамент със същата площ, само че горния етаж и един гараж към него, е бил продаден на цена от 642 евро на кв.м, в случай че се съди по заявения веществен интерес пред Агенцията по вписванията. Сходна - 600 евро на кв. метър е и цената на различен апартамент (отново на по-горен етаж и още веднъж продаден в края на 2013 г.) в постройката. В края на 2014 година компания купува апартамент от 134 кв.м и гараж от 29 кв.м в същата постройка, като цената към този момент е 1454 евро/кв.м.

Какво споделя нотариалният акт

Със същия контракт "Ганева 2000 " разпорежда на "Артекс " да построи и продаде в приключен тип въпросните обекти, като за задачата заплаща още 80 хиляди евро. на две вноски - 53.4 хиляди евро в началото и 26.5 хиляди евро при въвеждане на постройката в употреба. Общата цена на договорката е 81 хиляди евро, което прави 382 евро на кв.метър, в случай че в квадратурата са включени двата гаража. Пред "Капитал " Елисавета Панова изясни, като сподели платежни нареждания и фактури, че към тази цена би трябвало да се прибавят още 25 хиляди евро, които са платени на "Артекс " за довършителни работи.

От регистъра на Столична община на разрешенията за градеж се вижда, че договорът е подписан четири месеца откакто "Артекс " получава позволение за градеж на постройката, т.е. по време на сключване на контракта тя е била надалеч преди да е приключена като недодялан градеж.

Елисавета Панова: Всички покупко-продажби са проверявани неведнъж от Национална агенция за приходите

Пред "Капитал " Елисавета Панова изясни, че по-изгодната цена, която е получила, се дължи на по-голямата първична вноска, която е направила. Съпругата на ръководителя на Върховен касационен съд разяснява, че към 2013 година компанията й, през която минава част от активността на издавания от нея немскоезичен вестник "Виртшафстблат ", е имала над половин милион насъбрана и неразпределена облага.

Тя не отхвърля, че е в другарски връзки със притежателите на "Артекс ", само че брачният партньор й няма нищо общо с това. "Лозан Панов се срещна със семейство Мирянови две седмици преди да сключим брак, а изборът да станат наши кумове беше мой - поради всичко, което бях претърпяла с тях в персонален проект, преди да се появи в живота ми Лозан Панов ", разяснява Елисавета Панова.

Тя споделя, че живее в жилището от януари 2018 година, което елементарно може да се откри от сметките за режийни. Тя заплаща наем от 985 лева на месец на компанията си - събитие, което било проверявано от Национална агенция за приходите. Ползва 2/3 от жилището, защото останалата част е незавършена.

Елисавета Панова акцентира, че през последните две години дружно с Лозан Панов са обект на непрестанни и прецизни инспекции и проверки от страна на контролните институции. "Междувпрочем Национална агенция за приходите доста подробно ревизира семействата и на Лозан и моето за интервала, в който даже не сме сътрудници, тъй че доказателства бол, в случай че някой ги търси. За отдаденото чартърен фамилно жилище заявявам получената сума и заплащам също налози за разлика от някои достопочтени управленци. "

Има ли спор на ползи?

До 2012 година Лозан Панов е ръководител на Административен съд - София-град, който гледа като първа инстанция каузи по Закона за устройство на територията и актове на локалната власт. След 2012 година е нараснал във Върховния административен съд. Справка на "Капитал " сподели, че той не се е произнасял по каузи, по които "Артекс " е страна.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР