Съпругата на новоизбрания президент на Украйна е закупила луксозен апартамент

...
Съпругата на новоизбрания президент на Украйна е закупила луксозен апартамент
Коментари Харесай

Новата Първа дама на Украйна е с необяснимо евтин луксозен апартамент, твърди "Ройтерс"

Съпругата на новоизбрания президент на Украйна е закупила първокласен апартамент на цена под половината от пазарните равнища за постройката в черноморския курорт Ялта. Продавач е локалният богат предприемач Олександър Буряк, сочат имотни регистри и данни за приходите, представени извънредно от " Ройтерс ".

Владимир Зеленски - известен ефирен комедиант, спечелил разгромна победа против президента Петро Порошенко, се представяше в акцията си като някой, който страни от заможния хайлайф, преобладаващ в бизнес средите и политиката. Но договорката с жилището в комплекс " Император " на брега на Черно море демонстрира, че фамилията му е спечелило от интервенция с член на същия този хайлайф.

Журналистите на " Ройтерс " прецизират, че не са съумели да открият за какво апартаментът е бил продаден толкоз на ниска цена. Няма пояснение от Олена, брачната половинка на Зеленски, нито от предизборния му екип или фирмите, в които той е притежател, както и от Буряк. След публикуването на следствието от екипа на новоизбрания президент са декларирали, че парцелът е заявен съгласно закона и всички украински налози и такси са платени, а цената на жилището подхожда на тогавашните пазарни равнища.

Олена Зеленская купува тристайния апартамент в Крим през април 2013 година за съвсем 164 000 $, сочи подадената от брачна половинка ѝ декларация за имуществено положение и приходи, както и от украинския заможен указател. Това значи, че година преди анексирането на полуострова от Русия тя е платила към 1263 $ за квадратен метър.

Но през 2012 година в платформата domik.ua жилищата в " Император " са оповестени на цени в границите на 3500 и 4000 $ за квадратен метър. Същата година в съветския уебсайт indoor-estate.ru минималната цена в постройката е 2800 $ на кв. м.

Имотен сътрудник от Крим, който е разтоварял с " Ройтерс " при изискване да не се загатва името му, удостоверява, че жилища като този в " Император " се продавали през 2013 година за 2500-3000 $, само че е можело да доближат и 5000 $ за квадратен метър.

 Близо до обхванатият от зеленина комплекс е фамозният Ливадийски замък на съветските императори, в който Сталин, Чърчил и Рузвелт договарят по какъв начин да завърши Втората международна война в Европа.
© Reuters

Близо до обхванатият от зеленина комплекс е фамозният Ливадийски замък на съветските императори, в който Сталин, Чърчил и Рузвелт договарят по какъв начин да завърши Втората международна война в Европа.

Зеленская е показана като актуалният притежател на жилището в украинския заможен указател. В организация " Причал 82 " той е разгласен през април за обмен против малко над 790 000 $. Това е над 4 пъти повече от платената през 2013 година цена или 5195 $ на квадратен метър.

Буряк е някогашен украински народен представител. С брат си Сергей управляват най-малко от 2010 година локалната " Брекбизнесбанк ", след което продават мажоритарния си дял в средата на 2013 година Прократурата проверява ръководители на банката по съмнение в корист със средства, запонала през 2012 година, покават документите, подадени в съда.

В тях се разказва също, че прокуратурата е блокирала активи на две компании, обвинени, че са извлекли полза от хипотетичната машинация. " Середенитске " и " Сварог-Буковина " са благосъстоятелност на Олександър Буряк. От " Ройтерс " не са съумели да потвърдят дали той е измежду разследваните.

 Жилищата в комплекса
© Reuters

Жилищата в комплекса " Император " са предлагани на цени до 4 пъти над тази, на която е продаден парцела на новата президентска двойка.

Игор Коломойски - един от най-богатите украински олигарси, с който медиите в страната свързват Зеленски, изяснява за организацията, че съгласно него Буряк е продал толкоз на ниска цена жилището на Зеленская, тъй като банката му незабавно се нуждаела от средства. Националната банка на Украйна разгласи на 28 февруари 2014 година, че " Брокбизнесбанк " е изпаднала в неплатежоспособност. Това се случва 10 месеца след имотната договорка.

Но през декември 2013 година украинската рейтингова организация Expert-Rating твърди в отчет, оповестен на уеб страницата на банката, че финансите ѝ са постоянни и ликвидността е над междинната за бранша.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР