Съпругът на дъщерята на Николае Чаушеску - Зоя Чаушеску не

...
Съпругът на дъщерята на Николае Чаушеску - Зоя Чаушеску не
Коментари Харесай

Зетът на Чаушеску за творбата на Полък, открита у нас: Не съм виждал такава картина

Съпругът на дъщерята на Николае Чаушеску - Зоя Чаушеску не си спомня да е виждал в дома им картината, на чийто тил е подписът на някогашния румънски деспот.

 

„ Не съм виждал на никое място по стените такава картина. Чаушеску не беше колекционер на изкуство. Така че няма метод “, съобщи пред bTV проф. Мирча Операн.
 
България евентуално ще придобие картината на Джаксън Полак, която беше открита след акция на антимафиотите. Прогнозата направи вътрешният министър Иван Демерджиев.

 

Спецполицаите оставиха на отговорно бранене в Националната художествена изложба. Засега картината не е изложена за гости, само че към този момент има голяма известност. 

 

От фондацията " Полък-Краснър " потвърдиха, че българските управляващи към момента не са ги потърсили по отношение на откритата картина.
 
Вътрешният министър Иван Демерджиев описа детайлности за акцията на ГДБОП, при която беше открита картината.

 

„ Става дума за една класическа незаконна активност, в която гръцки жители са пробват посредством български жители да продадат тази картина към този момент на трети лица отвън България. Знаел е, че тази картина е скъпа и дори той е предпочел да резервира тази картина вместо да откри действително покупател на тези гръцки жители “, изясни Демерджиев.

 

Той заяви, че български специалисти са удостоверили достоверността на картината, която се допуска, че е на американския художник Джаксън Полък. 

 

„ Ние даваме тези данни, откакто допустимо най-квалифицираните специалисти в България направиха обзор на картината и ни увериха, че достоверността ѝе доказана “, добави вътрешният министър.

 

В галерията на „ Оборище 5 " сега са изложени световноизвестни произведения от американското изкуство. Арт шефът Деница Гергова изясни по какъв начин се ревизира дали една творба е същинска или фалшификат и какъв брой време лишават експертизите.

 

“Картината се изпраща за специалисти за гледат се цветове, взимат се проби. Не може един елементарен изкуствовед, който просто се интересува от изкуството и има тапия за това, да дефинира изцяло дали една работа е достоверна. Отнема най-малко три месеца, с цел да може картината да бъде разпозната “, съобщи тя.

 

От фондацията на фамилията на Джаксън Полък споделиха, че до момента не са потърсени публично от институциите в България.

 

От Международната фондация за проучване на изкуството оповестиха, че името на Николае Чаушеску не се появява нито в четиритомния каталог-резоне на творбите на Полък от 1978 година, нито в този от 1995 година, нито като настоящ или предходен притежател на произведение на художника.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР