Съпредседателят на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни

...
Съпредседателят на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни
Коментари Харесай

Северна Македония блокира преговорите с България

Съпредседателят на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и просветителни въпроси с Република Северна Македония проф. Ангел Димитров направи изказване след края на следващото ѝ съвещание. Разговорите от 14-ата намира се водиха посредством видеоконферентна връзка на през вчерашния ден и през днешния ден.

" Досега бях уверен, че макар сериозните проблеми и фундаменталните разлики, сме една взаимна комисия, само че от днешната 14-а подред среща стартирам да си задавам въпроса дали в действителност е по този начин. Вчера нашите сътрудници изрично отхвърлиха да водим какъвто и да е диалог по съответна историческа тематика, нещо, което е неизбежно за професионалните историци ", съобщи той.

Промяна в позицията на Скопие идва часове, откакто френският президент Еманюел Макрон изрази цялостна поддръжка за участието на Скопие в Европейски Съюз.

" На предходното съвещание, когато се получи необичайно и ненадейно за нас блокиране на разбирането за наша забележка в учебника за 7 поделение в РСМ, в което се третира времето и личността на цар Самуил, бяхме решили всяка страна да приготви къс текст по какъв начин би могъл да наподобява един подобен урок, с цел да създадем крачка напред.

Вчера ние предложихме подобен текст, а за наша огромна изненада, близо 2 месеца след тази среща, нашите сътрудници предложиха нещо не просто изненадващо, а изцяло непознато на характера на работата на тази комисия - една теоретична рамка, в която се фетишизира правото на всеки да пояснява както реши каквото и да е събитие. Това се отклонява изрично от визията за мултиперспективност в дидактичния, учебен смисъл. Това е напълно друго от политическото схващане на нашите сътрудници, че имат право на прочит както те желаят на предишното. Това е един манифест на желанието да се промени каквото и да било ", добави той.

" Искрено се надяваме, че летните месеци ще дадат опция за преосмисляне на това отношение към работата ", сподели още Димитров.

Проф. Димитров изясни, че през днешния ден, по тяхно предпочитание, комисията се е върнала към разискване на личността на Григор Пърличев и е отделено и време за разискване на взаимен текст към двете държавни управления, обвързван със взаимни празнувания на исторически персони.

" Бяхме подготвили един образцов текст за полемика за Григор Пърличев, от страна на нашите сътрудници имаше безусловно отвращение и отменяне на този текст с гледище да приемем и вероятно да допълним един мислено признат текст преди 11 срещи, описа той.

Тогава е било препоръчано от тяхна страна да се провежда тристранно честване, с опция за четиристранно, на Григор Пърличев от България, Република Северна Македония и Гърция (и вероятно Албания). Тогава изрично декларирахме, че нямаме нищо срещу при политическо единодушие за сходно честване да подготвим някакъв текст, с безапелационната спогодба, че това не е приключен текст, и ще бъде признат едвам, откакто се реализира политическо единодушие за сходно честване, и нашето мнение като историци е, че не е обикновено да се търсят такива модерни политически резултати, а да се направи двустранно честване на историческата персона Пърличев ", изясни професорът, представен от Българска телеграфна агенция.

" Въпреки всичко нашите сътрудници не помръднаха от това и се опитваха да ни убеждават, че сме били постигнали някакъв резултат тогава и в този момент би трябвало да го приемем, това не дава отговор на действителната обстановка ", разяснява той.

" Последните часове от днешната среща, още веднъж по метод, който единствено удостоверява, че мъчно можем да реализираме съгласие за текст за Гоце Делчев, лиши безуспешно време от работата на нашата комисия ", добави той.

Предходното съвещание на Съвместната историческа комисия сред България и Република Северна Македония през април също приключи без резултат.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР