Съпредседателят на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни

Съпредседателят на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни ...

Съпредседателят на комисията със Северна Македония: Колегите отказаха да водим разговор


Съпредседателят на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси с Република Северна Македония проф. Ангел Димитров направи изявление след края на поредното й заседание. Разговорите от 14-ата среща се водиха чрез видеоконферентна връзка на вчера и днес.

"Бях убеден, че въпреки сериозните проблеми и фундаменталните различия, сме една съвместна комисия, но от днешната 14-а поред среща започвам да си задавам въпроса дали наистина е така. Вчера нашите колеги категорично отказаха да водим какъвто и да е разговор",заяви той.

Проф. Димитров обясни, че на предишното заседание е било предложено да бъде представена примерна структура как би могъл да изглежда един исторически урок.

"За наша голяма изненада, близо 2 месеца след тази среща, нашите колеги предложиха нещо не просто изненадващо, а напълно чуждо на характера на работата на тази комисия - една теоретична рамка, в която се фетишизира правото на всеки да тълкува както реши каквото и да е събитие. Това се отклонява категорично от представата за мултиперспективност в дидактичния, образователен смисъл. Това е съвършено различно от политическото разбиране на нашите колеги, че имат право на прочит както те желаят на миналото. Това е един манифест на желанието да се промени каквото и да било", допълни той.

"Искрено се надяваме, че летните месеци ще дадат възможност за преосмисляне на това отношение към работата", каза още Димитров.



Предходното заседание на Съвместната историческа комисия между България и Република Северна Македония през април също завърши без резултат.


Източник: dir.bg