Съпредседателят на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни

...
Съпредседателят на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни
Коментари Харесай

Съпредседателят на комисията със Северна Македония: Колегите отказаха да водим разговор

Съпредседателят на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и просветителни въпроси с Република Северна Македония проф. Ангел Димитров направи изказване след края на следващото й съвещание. Разговорите от 14-ата намира се водиха посредством видеоконферентна връзка на през вчерашния ден и през днешния ден.

" Бях уверен, че макар сериозните проблеми и фундаменталните разлики, сме една взаимна комисия, само че от днешната 14-а подред среща стартирам да си задавам въпроса дали в действителност е по този начин. Вчера нашите сътрудници изрично отхвърлиха да водим какъвто и да е диалог ", съобщи той.

Проф. Димитров изясни, че на предходното съвещание е било препоръчано да бъде показана примерна конструкция по какъв начин би могъл да наподобява един исторически урок.

" За наша огромна изненада, близо 2 месеца след тази среща, нашите сътрудници предложиха нещо не просто изненадващо , а изцяло непознато на характера на работата на тази комисия - една теоретична рамка, в която се фетишизира правото на всеки да пояснява както реши каквото и да е събитие. Това се отклонява изрично от визията за мултиперспективност в дидактичния, учебен смисъл. Това е напълно друго от политическото схващане на нашите сътрудници, че имат право на прочит както те желаят на предишното. Това е един манифест на желанието да се промени каквото и да било ", добави той.

" Искрено се надяваме, че летните месеци ще дадат опция за преосмисляне на това отношение към работата ", сподели още Димитров.



Предходното съвещание на Съвместната историческа комисия сред България и Република Северна Македония през април също приключи без резултат.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР