Съпредседателят на “Продължаваме промяната” Кирил Петков е възможният бъдещ премиер

...
Съпредседателят на “Продължаваме промяната” Кирил Петков е възможният бъдещ премиер
Коментари Харесай

Der Spiegel: Нова антикорупционна партия изненадващо печели изборите в България

Съпредседателят на “Продължаваме промяната” Кирил Петков е вероятният предстоящ министър председател на България. Той се цели в сформирането на съдружно държавно управление без ГЕРБ. Възпитаникът на американския първокласен университет “Харвард” бе длъжностен министър на стопанската система от месец май до месец септември. Според предварителните данни 7 партии преодоляват бариерата от 4 % за влизане в Народното събрание.

Това са третите за тази година парламентарни избори в България. До тях се стигна поради невъзможността за болшинство в Народното събрание, определено през юли. Ако излъчването на изпълнителна власт се провали и този път и страната не успее да излезе от задънената политическа улица, това може да попречи на България да извърши проектите си за приемане на еврото до 2024 година

Радев покрай втори президентски мандат

България организира избори 2 в 1. Заедно с парламентарните избори, гласоподавателите гласоподаваха и за президент. Настоящият държавен глава Румен Радев наподобява завоюва първия рунд на борбата за “Дондуков 2” - завоюва 49%. Действащият от 2016 общественик се размина с безусловно болшинство, откакто по-голямата част от гласовете бяха преброени. Това значи едно - балотаж идната седмица сред Радев и главния му конкурент в лицето на проф. Анастас Герджиков. Ректорът на Софийския университет зае второто място с към 22% от гласовете, сочат данните на Централната изборна комисия. Официалните резултати се чакат до няколко дни.

До балотаж се стига поради ниската изборна интензивност, която не разреши лъчение на безапелационен победител на първи тур. Бившият военен водач и началник на военновъздушните сили Радев има на първо място поддръжката на социалистите и протестните партии. Герджиков пък се яви като самостоятелен претендент, който бе подсилен от партията на Борисов ГЕРБ. Радев е един от най-явните критици на някогашния министър председател и го упреква в неприятно ръководство и корупция.

превод и редакция: Джесика Вълчева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР