Съпредседателят на „Демократична България” и лидер на „Да, България” Христо

...
Съпредседателят на „Демократична България” и лидер на „Да, България” Христо
Коментари Харесай

Христо Иванов сезира ВСС за разследването Осемте джуджета

Съпредседателят на „ Демократична България” и водач на „ Да, България” Христо Иванов подаде сигнал до членовете на Висшия правосъден съвет по отношение на неналичието на реакция от страна на Висш съдебен съвет по следствието на Антикорупционния фонд (АКФ), в което са изнесени изказвания, засягащи видни магистрати и тяхното замесване в съмнителни контакти и евентуално незаконни дейности.

В сигнала си Иванов излага аргументите, заради които чака реакция от Висш съдебен съвет и приканва членовете му да отговорят на редица основни за демокрацията и правовия ред в страната въпроси. “При неналичието на опция за независимо следствие от страна на прокуратурата, единствената - въпреки и теоретична - опция за възобновяване на чувството на жителите за ред и правда, е да се намеси Висшият правосъден съвет”, написа Иванов.

В сигнала се споделя още: „ Ето за какво, с оглед конституционното Ви обвързване да охранявате независимостта и престижа на правораздаването като пиедестал на правовата страна, както и предвид на дисциплинарните Ви пълномощия, е неотложно да изясните и дадете на обществото отговор на следните въпроси:

Какви са връзките на Гешев и сем. Петрови и ролята на последните в избора на Гешев за основен прокурор?

Какви са връзките на сем. Петрови и прокурорите Сарафов и Франтишек?

Извършени ли са твърдените от Златанов дейности от страна на прокурори от Специализираната прокуратура?

Как прокуратурата може да проверява събитията към сем. Петрови, в случай че това визира самия Гешев. Какви са стъпките за отбягване на спор на ползи? Не би трябвало ли Гешев да се отдръпна?”

Лидерът на „ Да, България” признава, че сезира Висш съдебен съвет без да е оптимист за реакцията на този орган. „ Водя се от апела на Вацлав Хавел постоянно да се държим по този начин “все едно” България е правова страна и има свободни и виновни институции. Но и не мога да си затворя очите за досегашното държание на голямото болшинство от Вас, която може да бъде избрана само като “позор”. Очевидно е, че не си давате сметка какво надълбоко омерзение изпитват мнозина българи от Вашата предприемчивост. С всички последствия за тях, децата им и родината ни...”, написа в сигнала Христо Иванов.

И продължава: „ Ето за какво ако изберете да игнорирате горния мой сигнал, Ви сезирам с едно различно предложение: Разследването на АКФ е озаглавено “Осемте джуджета” по името на кръчмата, служеща за прикритие и фасада на офиса и цялата активност на семейство Петрови и техните другари. Ако изберете да не погледнете в очите истината, която се крие зад тази фасада, Вие ще извършите още една крачка към превръщането на храма на Темида, чиито най-верни чиновници би трябвало да сте, в “разбойнически вертеп”.

В тази връзка, по силата на правото му по член 45 от Конституцията, Иванов предлага на Висш съдебен съвет да заменят надписа на седалището си от “Висш правосъден съвет” с “Двадесет и петте джуджета” и да разгласят за формален собствен знак, вместо Темида, подобаваща персонификация на Петьо Еврото. „ Така най-малко ще бъдете почтени по отношение на своята роля на фасада и по отношение на наличието, което действително обслужвате”, се споделя в апела на Христо Иванов.

Ето цялостният текст на сигнала:

До
Членовете на
Висшия правосъден съвет

СИГНАЛ

от
Христо Любомиров Иванов

Госпожи и господа членове на Висшия правосъден съвет,

В общественото пространство се разгласяват към този момент две елементи от следствие на Антикорупционния фонд (АКФ), озаглавено “Осемте джуджета”, в което са изнесени изказвания, засягащи видни магистрати и тяхното замесване в съмнителни контакти и евентуално незаконни дейности. До момента не сте дали знак, че считате за належащо да се сезирате по изнесените изказвания и затова Ви сезирам с сегашния сигнал.

В следствието на АКФ – предприемачът Илия Златанов твърди, че е станал жертва на закани и отнемане на негово имущество от адв. Петър Петров, наименуван “Еврото”, неговата брачна половинка Любена и техни помагачи. Според изказванията на Златанов, цялата скица е била допустима поради дейности на прокурори от Специализираната прокуратура. Златанов твърди също, че е станал очевидец на близки контакти на Петров с прокурорите Франтишек и Сарафов. Златанов цитира Петров да твърди, че е зает в избора на Гешев и обезпечаването на улична поддръжка за него.

Разказът на Златанов намира индиректно удостоверение в поредност обществено известни условия:

1/ В качеството ми на министър на правораздаването през 2015 година сезирах Висш съдебен съвет с искане за дисциплинарно уволняване на тогава следовател Петър Петров, поради свързването му с сходни схеми, само че в качеството му на магистрат. Тогава Петров получи гневна отбрана от болшинството в съвета, предвождано от Цацаров.

Днес, пет години по-късно, виждаме Петров в същия вид схеми, само че към този момент от другата страна, като юрист (качество, допустимо поради отхвърли на Висш съдебен съвет да го уволни дисциплинарно). Очевидно е, че тогавашното му въздействие в прокурата и Висш съдебен съвет е допустимо пояснение за днешните му твърдяни връзки.

2/ През 2015 година дамата, с която Петър Петров по-късно подписва брак, сътвори организацията “План Б”, и провежда и персонално оглави поредност от улични акции в поддръжка на Цацаров и предвожданото от него болшинство, които по същото време бранеха нейния предстоящ брачен партньор в съвета. Тези акции се характеризираха с изключителна еднотипност: групи от най-вече мъже на млада възраст, с къси подстрижки и голям брой татуировки, които неведнъж демонстрираха пред медиите своята цялостна незапознатост с претекстовете и задачите на акциите, в които участваха. Само една тяхна акция се отличава от останалите и ще остане измежду най-срамните страници от историята на Висш съдебен съвет – шпалирът от маскирани мъже с одрани агнешки глави, които причакваха малцинството в оня съвет.

Пет години по-късно, същите млади мъже в същия вид организация, бяха употребявани като обществена отбрана за избора на Гешев. Любена Петрова не се появи, демонстрациите бяха управлявани от екипа на организация ПИК, само че всичко останало беше тъкмо както през 2015 – 2016 година Очевидно, това прави евентуално изказванието, че съпрузите Петрови са имали пръст и в организацията на уличната поддръжка за избора на Гешев.

3/ През 2015 година прокуратурата, ръководена тогава от Цацаров, се сезира по сигнал на Любена Петрова и ПИК, съгласно чиято оценка (явно на специалисти по подправени подписи и документи), подписите на четири мои заповеди били разнообразни. Трудно е да се изясни какъв публичен интерес пази това произвеждане, само че е несъмнено, че то се появява в публичното пространство постоянно когато има политическа потребност: то беше стартирано през 2015 година по време на съпротивата на Цацаров против конституционната промяна и против прочистването на магистратурата от някои от най-видимите “гнили ябълки”, беше задействано още веднъж тъкмо преди изборите 2017 година и още веднъж в актуалната предизборна година.

Така, политическата цел на това епично петгодишно произвеждане е изцяло транспарантна. Интересно е и друго: продължаването на това дело при Гешев е индикация за продължение и на потреблението на услугите на семейство Петрови.

4/ Интимната непосредственост сред основния прокурор – бил той Цацаров или Гешев – и организация ПИК, също е въпрос на крещяща обществена нагледност. Общи опорни точки, постоянно привилегировано даване на информация и изявленията от прокуратурата към ПИК, както и гневна пропагандна отбрана от страна на организацията за държавното обвиняване – това е всекидневие. Впрочем, мнозина от Вас знаят за това интимно съдействие доста повече от мен, доколкото сте персонално ангажирани в него. С ПИК са близки и семейство Петрови – общи улични акции, общи сигнали, общи цели.

Така се оформя една мозайка от индикации, очертаваща задоволително плътна общественост на ползи, а доста евентуално и на контакти сред Гешев и сем. Петрови. И да не забравяме фигурата на господин Пеевски – тя също насища с наличието си тази общественост – както посредством активността на останалата си пропагандна машина, по този начин и посредством своята дословна непрозрачност за българското правораздаване и съответно за прокурор Гешев.

Разбира се, изказванията на Златанов и цитираните тук евентуални връзки могат да бъдат доказани единствено от без значение и обективно следствие, само че за момента обществото не може да разчита на такова.

Формално прокуратурата се е сезирала по отношение на следствието на АКФ, само че това произвеждане е структурно опорочено, изначално и съдбовно. В неговия обсег би трябвало да попадне основният прокурор, негов заместител, както и други прокурори. Както Ви е известно пределно добре, макар множеството интернационалните рекомендации и поети от българска страна задължения, по този начин и не беше въведен механизъм за обезпечаване на опция за обективно и без значение следствие на ръководителите на прокуратурата. Към момента такова следствие е по формулировка невероятно.

На това от горната страна, очевидно с цел да ни спести напрегнатото очакване, че внезапно ще забележим по малкия екран картинна интервенция в ресторант “8-те джуджета”, след което ще последват изявления на фотоси от преписка сред семейство Петрови и разнообразни прокурори, в това число основния (какъвто е обичаят на държавното обвиняване в наше време), Гешев побърза да нападна вербално Антикорупционния фонд, с което даде да се разбере на каква обективност може да се разчита.

При неналичието на опция за независимо следствие от страна на прокуратурата, единствената – въпреки и теоретична – опция за възобновяване на чувството на жителите за ред и правда, е да се намеси Висшият правосъден съвет.

Ето за какво, с оглед конституционното Ви обвързване да охранявате независимостта и престижа на правораздаването като пиедестал на правовата страна, както и предвид на дисциплинарните Ви пълномощия, е неотложно да изясните и дадете на обществото отговор на следните въпроси:

Какви са връзките на Гешев и сем. Петрови и ролята на последните в избора на Гешев за основен прокурор?
Какви са връзките на сем. Петрови и прокурорите Сарафов и Франтишек?
Извършени ли са твърдените от Златанов дейности от страна на прокурори от Специализираната прокуратура?
Как прокуратурата може да проверява събитията към сем. Петрови, в случай че това визира самия Гешев. Какви са стъпките за отбягване на спор на ползи? Не би трябвало ли Гешев да се отдръпна?

Сезирам Ви без да съм оптимист за Вашата реакция. Водя се от апела на Вацлав Хавел постоянно да се държим по този начин “все едно” България е правова страна и има свободни и виновни институции. Но и не мога да си затворя очите за досегашното държание на голямото болшинство от Вас, която може да бъде избрана само като “позор”. Очевидно е, че не си давате сметка какво надълбоко омерзение изпитват мнозина българи от Вашата предприемчивост. С всички последствия за тях, децата им и родината ни…

Ето за какво ако изберете да игнорирате горния мой сигнал, Ви сезирам с едно различно предложение:

Разследването на АКФ е озаглавено “Осемте джуджета” по името на кръчмата, служеща за прикритие и фасада на офиса и цялата активност на семейство Петрови и техните другари. Ако изберете да не погледнете в очите истината, която се крие зад тази фасада, Вие ще извършите още една крачка към превръщането на храма на Темида, чиито най-верни чиновници би трябвало да сте, в “разбойнически вертеп”.

Съответно, по силата на правото ми по член 45 от Конституцията Ви предлагам да замените надписа на седалището си от “Висш правосъден съвет” с “ Двадесет и петте джуджета ” и да обявите за формален собствен знак, вместо Темида, подобаваща персонификация на Петьо Еврото .

Така най-малко ще бъдете почтени по отношение на своята роля на фасада и по отношение на наличието, което действително обслужвате.

С вяра да откриете някакво професионално и гражданско достолепие у себе си,

Христо Иванов
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР