Съпредседателят на “Демократична България Христо Иванов призова след връчването на

...
Съпредседателят на “Демократична България Христо Иванов призова след връчването на
Коментари Харесай

Христо Иванов: Мнозинство за дълбока промяна май няма да има, за правителство – може и да се намери


Съпредседателят на “ Демократична България Христо Иванов прикани след връчването на втория мандат да се направи изпитание да се съствав “управление на смяна та ” и съобщи готовността на обединението да поддържа подобен опит на “ ИТН ”. Той обаче уточни, че въпросът е не да бъде формиран кабинет непременно, а подобен, който може да донесе дълбоки промени. 

“Нашето разбиране е, че държавно управление е належащо. Въпросът е да не е какво да е държавно управление , а държавно управление на смяна та. И би трябвало, колкото и да е сложна парламентарната аритметика, да опитаме, само че мандатът отива при “ ИТН ”, сътрудниците би трябвало да предложат концепцията за това ”, сподели Иванов в предаването “Денят стартира с Георги Любенов ” по Българска национална телевизия 1. 

Той посочи, че на страната е належащо държавно управление , което да осъществя дълбока смяна , само че предизвести, че такова може и да не се осъществя. По думите му може да се получи супер болшинство за оставане в Народното събрание, “защото невидимата коалиция на оставащите - които не желаят да се върви на избори, е много огромна ”. “Мнозинство за избор на кабинет може и да се откри, болшинство за дълбока смяна обаче наподобява да няма ”, сподели ръководителят на парламентарната група на “ Демократична България ” като уточни, че шестте парламентарни дни до момента демонстрираха това. 

Иванов уточни, че болшинство то от хората, които гласоподаваха за смяна , разпоредиха реализирането ѝ на партията на Слави Трифонов. Разположението на силите в 45-ото Народно заседание обаче демонстрира, че ще е доста мъчно да се гласоподава за дълбоките промени, тъй като партиите на митинга нямат болшинство.

“Видяхме по какъв начин, когато стана дума за Иван Гешев , систематичните партии си спомниха за своите задължения неразбираеми към прокуратурата и се изправиха в една фаланга да го пазят ”, сподели Христо Иванов , припомняйки гласуването за чуванията на основния прокурор от Народното събрание. 

На въпрос за възможни нови парламентарни избори, той сподели, че тогава огромният въпрос няма да е на кого да бъде предоставено свалянето на ГЕРБ, а какво да се прави отсега нататък. “Възможно е да се наложи да бъде запитан гласоподавателят каква смяна е нужна, на кого да се разпореди публичната поръчка за ремонта на страната ”, сподели Христо Иванов.

Попитан за комисията “ Росенец ”, която Иванов разгласи, че ще изиска, а ГЕРБ изпреварващо събраха подписи и също внесоха свое предложение, съпредседателят на обединението назова този ход цинична парламентарна маневра.

“Страшно доста неистини приказват то ГЕРБ. Борисов се появи през вчерашния ден и с цел да прикрие обстоятелството, че неговите министри се изпокриха от парламентарен надзор, стартира да лъже по какъв начин били качени депутатските заплати - безспорна неистина, по какъв начин ние сме викали съдиите в Народното събрание – безусловно нагла, мазна неистина, по какъв начин ние нямало повече да отидем на Росенец. Росенец се появява не като популистка тематика, а като илюстрация на фундаменталния проблем в България - че има едни хора, които са над закона, които институциите ги обслужват, все едно им носят ибрици, И по тази причина толкоз ги е боязън и ГЕРБ, и Движение за права и свободи от тематиката за Росенец ”, сподели Иванов.

“ГЕРБ избързаха половин час, само че изостанаха съдбовно. Защото, в случай че сте желали да се занимавате с Росенец , имахте една година в предишния парламент. Защо от ГЕРБ не направиха такава комисия? Тези хора безусловно не схващат за какво страната желае да се отърве от тяхното ръководство ”, съобщи Христо Иванов. 

На въпрос за изборното законодателство той уточни, че обединенията в Народното събрание са се обединили към разбирането, че има потребност от избрани промени, които би трябвало да се създадат бързо, ако скоро има нови избори, с цел да има съвременен и заслужаващ доверие развой на осъществяване на изборите. За други от нужните промени обаче е належащо повече време, с цел да бъдат въведени.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР