Съпредседателят на Демократична България Христо Иванов обвини Централната избирателна комисия

...
Съпредседателят на Демократична България Христо Иванов обвини Централната избирателна комисия
Коментари Харесай

Христо Иванов: С действията си ЦИК допуска хаос за изборите |

Съпредседателят на Демократична България Христо Иванов упрекна Централната изборна комисия (ЦИК), че води „ поредна политика на допускане на безпорядък, чиято цел е угнетяване на присъединяване в изборите “. Конкретен мотив за думите му стана отвод на ЦИК да сътвори единна електронна форма, с която хората под карантина да заявят желанието си да гласоподават с преносима урна на 4 април.

“В момента решението на ЦИК препраща към уеб страниците на 265 общини, където хората да ревизират по какъв начин се декларира предпочитание за гласоподаване. Ние поискахме ЦИК доста бързо да сътвори едно електронно заявление, което да е налично на нейния уебсайт и да е аналогично на заявката за гласоподаване в чужбина. ЦИК през вчерашния ден ни изпрати отговор, в който на процедура се прави, че не схваща нашето искане ”, разяснява юристът Надежда Йорданова, претендент за народен представител в столичния 23 МИР.

Христо Иванов напомни казуса с видеоизлъчването от броенето на бюлетините на 4 април. Миналата седмица ЦИК реши да апелира решението на Софийския апелативен съд, който разреши снимането и излъчването от отчитането на гласовете. Жалба обаче към момента не е подадена.

“Може би в този момент имат махмурлук и се чудят какво решение са взели ”, сподели Христо Иванов и прикани ЦИК, в случай че са решили да апелират решението, да го създадат в точния момент и да не се възползват от отсрочване.

“Аз се тормозя, че обстановката на замайване в ЦИК продължава да е същата. Усещам една настройка те да се скрият зад процесуалните периоди и да се случи по този начин, че да нямаме решение на Върховен административен съд до изборния ден ”, съобщи Надежда Йорданова.

Според претендента за народен представител в 23 МИР София Антоанета Цонева за следващ път ЦИК отхвърля да разбере какво предлага Демократична България. Тя напомни настояванията за самостоятелен одит на машините за гласоподаване, както и предлагането на групировката по какъв начин да се регистрират машинните гласове и тези, подадени с хартиени бюлетини, тъй че да не се сътвори безпорядък. Предложенията не бяха възприети и се стигна до обстановката “Информационно обслужване ” да предизвести, че поради комплицирания развой може да не успее да оповести резултатите в законовия 4-дневен период.

“Това е невиждано. Проблемът главно е в Изборния кодекс, в текстове, против които Демократична България протестираше интензивно и за които внасяхме оферти. Това, което виждаме сега, е резултат от тези текстове - ние ще имаме машинно и ръчно гласоподаване по едно и също време. Не единствено това, ами резултатът от машинния протокол би трябвало да бъдат ръчно пренесен в секционния протокол, по-късно данните от машинното и хартиено гласоподаване да бъдат сумирани. Това са стотици дейности. Обемът данни, които би трябвало да бъде правилно обработен ръчно, е голям и рисковете за неточности също са големи ”, съобщи Цонева. Тя напомни предлагането на Демократична България протоколите от машините и от хартиеното гласоподаване да бъдат част от изборните бумаги, без да се постанова да се правят тези интервенции.

“Всички наши старания бяха блокирани от ЦИК с тяхното, по този начин да се каже, безумие, което замаскира план. Със страшна мощ вървим към един парламент, който няма да съставлява желанието на българите за основна смяна - това е проектът на ръководещите. Този парламент ще бъде на границата на всякаква рационална легитимност. Ще се окаже, че най-хубавото нещо, което можем да чакаме от идващия парламент, е бързо да промени Изборния кодекс, да отстрани всички тези спънки пред доверието в изборния развой и да вървим към последващи избори ”, съобщи Христо Иванов.

Парламентарни избори 2021
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР