Съпредседателката на Зелената партия ще стане първата жена външен министър

...
Съпредседателката на Зелената партия ще стане първата жена външен министър
Коментари Харесай

Потвърдено: Аналена Бербок ще стане първата жена външен министър на Германия

Съпредседателката на Зелената партия ще стане първата жена външен министър на Германия. Това оповестиха от нейната партия, до момента в който се оформяше бъдещото съдружно държавно управление на страната, съобщи БГНЕС.

Очаква се 40-годишната майка на две деца да поеме тази роля при започване на декември, откакто новото държавно управление - формирано от социалдемократите, демократичната СвДП и Зелените да бъде публично формирано. Баербок съобщи по-настъпателна позиция във връзка с Китай и Русия, поставяйки спазването на човешките права и върховенството на закона в центъра на немската дипломация. 
Аналена Бербок е евентуалният немски външен министър
Аналена Бербок е евентуалният немски външен министър. Това оповестява " Фокус онлайн " във връзка постигнатите предварителни договореност...

Ръководителят на Зелената партия Михаел Келнер съобщи, че съпредседателят на партията Роберт Хабек е бил определен да оглави " суперминистерство ", сплотяващо стопанската система, енергетиката и опазването на климата. Той ще стане и вицеканцлер. Въпреки че Баербок, която е някогашна медалистка по скокове на батут, не съумя да се пребори за мястото на Ангела Меркел като канцлер на изборите през септември, тя въпреки всичко изведе партията си до рекорден резултат от 15% преднина.

Резултатът от третото място проправи пътя на Зелените да се върнат към ръководството след 16 години в съпротива, в нова тристранна коалиция с Олаф Шолц от СДПГ като хипотетичен идващ канцлер. Трите партии - известни като алианс " светофар " по името на партийните си цветове - показаха съдружното си съглашение в сряда, както и разпределението на министерските постове.

Споразумението към момента би трябвало да бъде публично утвърдено от трите партии, което се чака да бъде условност. Шолц би трябвало да постави клетва пред Бундестага през седмицата, започваща на 6 декември. Пет поста в кабинета са предоставени на Зелените. Въпреки че назначенията на Баербок и Хабек бяха предстоящи, партията беше потопена в битка за власт в последния миг за това кой ще заеме останалите три поста. Разногласията бяха позволени по време на вечерните диалози в четвъртък, като Келнер разгласи, че известният народен представител Джем Оздемир, който има турски корени, ще оглави министерството на земеделието.

Още от ЕВРОПА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР