Съпредседателката на Зелената партия ще стане първата жена външен министър ...

Съпредседателката на Зелената партия ще стане първата жена външен министър

Потвърдено: Аналена Бербок ще стане първата жена външен министър на Германия

Съпредседателката на Зелената партия ще стане първата дама външен министър на Германия. Това оповестиха от нейната партия, до момента в който се оформяше бъдещото съдружно държавно управление на страната, съобщи БГНЕС.

Очаква се 40-годишната майка на две деца да поеме тази функция при започване на декември, откакто новото държавно управление - съставено от социалдемократите, либералната СвДП и Зелените да бъде публично съставено. Баербок съобщи по-настъпателна позиция във връзка с Китай и Русия, поставяйки спазването на човешките права и върховенството на закона в центъра на немската дипломация. 
Аналена Бербок е вероятният немски външен министър
Аналена Бербок е вероятният немски външен министър. Това оповестява " Фокус дистанционно " по отношение постигнатите предварителни договореност...

Ръководителят на Зелената партия Михаел Келнер съобщи , че съпредседателят на партията Роберт Хабек е бил определен да оглави " суперминистерство " , обединяващо стопанската система , енергетиката и опазването на климата. Той ще стане и вицеканцлер. Въпреки че Баербок, която е някогашна медалистка по скокове на батут, не съумя да се пребори за мястото на Ангела Меркел като канцлер на изборите през септември, тя въпреки всичко изведе партията си до рекорден резултат от 15% преднина.

Резултатът от третото място проправи пътя на Зелените да се върнат към ръководството след 16 години в съпротива , в нова тристранна коалиция с Олаф Шолц от СДПГ като хипотетичен следващ канцлер. Трите партии - прочути като алианс " светофар " по името на партийните си цветове - представиха съдружното си съглашение в сряда, както и разпределението на министерските постове.

Споразумението към момента би трябвало да бъде публично одобрено от трите партии, което се очаква да бъде условност . Шолц би трябвало да постави клетва пред Бундестага през седмицата, започваща на 6 декември. Пет поста в кабинета са предоставени на Зелените. Въпреки че назначенията на Баербок и Хабек бяха предстоящи , партията беше потопена в битка за власт в последния миг за това кой ще заеме останалите три поста. Разногласията бяха разрешени по време на вечерните диалози в четвъртък, като Келнер обяви, че известният народен представител Джем Оздемир, който има турски корени, ще оглави министерството на земеделието.

Още от ЕВРОПА:

Източник: actualno.com