Съперникът на ЦСКА - Осиек, е собственост на унгарския бизнесмен

...
Съперникът на ЦСКА - Осиек, е собственост на унгарския бизнесмен
Коментари Харесай

"Осиек": С любезното съдействие на Виктор Орбан

Съперникът на ЦСКА - " Осиек ", е благосъстоятелност на унгарския предприемач и политик Лоринц Месарош, както и на 40-годишния милионер Иван Мещрович. Единият е непосредствен другар на унгарския министър председател Виктор Орбан, а другият е консултант на президента на хърватската футболна федерация Давор Шукер.

Сред най-големите митове на клуба е точно Шукер, който става голмайстор на шампионата на Югославия през 1989 година А Шукер е открие... на Люпко Петрович, който стартира футболния, а след това и треньорския си път от " Осиек ".
Петрович: Давор Шукер беше пълен, само че аз му се доверих (ВИДЕО) "Искам да видя оня ЦСКА от подготовката, ще опитам да изненадам "Осиек "
Клубът е учреден през 1947-а, а след оповестяването на независимостта на Хърватия през 1992-а остава един от четирите тима, наред с " Динамо " Загреб, " Хайдук " Сплит и " Риека ", които в никакъв случай не са изпадали от първия ешалон.

През 2016 година " Осиек " го закъсва финансово, и то доста крепко. Тогава Месарош, който гради политическата си кариера като кмет на родното място на Орбан, придобива мажоритарния дял в клуба, плащайки символичната цена от 1 куна на акция (или общо към 330 000 евро).

" Всичко, което съм постигнал до този миг, е с помощта на Господ, шанса и... Виктор Орбан ", признава в едно свое изявление Месарош.

Осиек е главният град на етническите унгарци в Хърватия, а държавното управление на Орбан влага милиони в план за футболно учебно заведение в региона.

През 2018 година партията на Виктор Орбан записа безапелационна победа на изборите в Унгария, а клубът бе измежду първите, които поздравиха огромния си почитател в обществените мрежи.



Месарош и Орбан стават близки около пристрастеността си към футбола. През 2007 година Месарош стартира да ръководи футболната академия " Ференц Пушкаш ".

Другият необут - Иван Мещрович, е считан за един от най-хубавите хърватски бизнесмени. Той е единствено на 40, само че към този момент е милионер. Адвокат по обучение, занимавал се е също със селско стопанство, развил е бизнес нюха си в стоковата промишленост. Освен " Осиек ", той има и аматьорския италиански " Сантаркаджело ", като там държи цялата благосъстоятелност. Той е първият хърватин, сдобил се с тим в Италия.

Мещрович е един от водачите в Хърватия по инфраструктурни вложения във футбола, и е консултант на президента на локалната футболна федерация Давор Шукер. Мещрович е измежду лицата, които играят най-важна роля в построяването на нов народен стадион.

През февруари 2019 година " Осиек " отпразнува три години от идването на новите притежатели, които освен избавиха клуба от колапс, само че и му помогнаха да поеме още веднъж по пътя към Европа. От 2017-а " синьо-белите " са постоянни участници в квалификациите за влизане в групите на Лига Европа.
Снимка: Lap.bg
Мещрович и Месарош влагат към 13 млн. евро в развиването на клуба, като преди този момент погасяват близо 3 млн. евро задължения.

" Когато се заехме с " Осиек ", изплащахме заплати на хората, с цел да могат да честват Коледа. Тези три години минаха доста бързо и се случиха доста хубави неща. От клуб, който беше измежду най-лошите в страната от финансова позиция, стигнахме до клуб, който е измежду най-хубавите в Хърватия ", споделя президентът Мещрович.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР