Съответствието на схемите за е-идентификация с европейските изисквания ще улесни

...
Съответствието на схемите за е-идентификация с европейските изисквания ще улесни
Коментари Харесай

Готов е важен проект за е-идентификацията


Съответствието на схемите за е-идентификация с европейските условия ще улесни българските жители при прилагане на онлайн услуги в границите на Европейски Съюз
(снимка: CC0 Public Domain)

Държавна организация „ Електронно ръководство ” изготви Проект на Методика за осъществяване на инспекция на схеми за електронна идентификация за сходството им с европейските условия – по-конкретно с Регламент 910 от 2014 година на Европейския парламент и на Съвета от 23 юли 2014 година, по отношение на електронната идентификация и удостоверителните услуги при електронни преводи на вътрешния пазар.

е в осъществяване на Решение на Министерския съвет от 27 август 2021 година, за известяван на схеми за електронна идентификация, прецизираха от ДАЕУ. Всички заинтригувани страни могат да дават мнение по плана на Методика до 5 октомври.

Целта на Методиката е да регламентира процедурата за осъществяване на инспекция на схеми за електронна идентификация за сходството им с условията.  Проверка се прави във връзка с схеми, които се основават на услуга за електронна идентификация, вписана от Комисията за контролиране на известията в Доверителния лист по член 22, пар. 1 от Регламента, като удостоверителна услуга с национално покритие.
още по тематиката
Проверката се инициира от лице, което е снабдител на гореспоменатата услуга, и което е поискало за неговата скица за електронна идентификация да бъде осъществено известяван по смисъла на член 9 от Регламента.

Целта на уведомяването е средствата за електронна идентификация, издавани в границите на схемата за електронна идентификация, за която се желае известяван, да бъдат приети на територията на Европейския съюз при заявяване на онлайн услуги, предоставяни от обществения бранш.

По този метод българските жители и юридически лица ще могат да употребяват онлайн услугите, предоставяни в държавите-членки на Европейски Съюз.

Проверката се прави от екип, назначен със заповед на ръководителя на ДАЕУ. В Методиката се разказани условията, които се ревизират от екипа, документите, която се дава от лицето, поискало осъществяването на известяван по член 9 от Регламента, както и решенията, които се постановяват.

Изрично е планувана опция за авансово известяван и осъществяване на партньорска инспекция на схемата за електронна идентификация от другите държави-членки на Европейски Съюз, по смисъла на Регламента.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР