Съоснователят на стартъпа 15toGO Петър Лозанов © Георги Кожухаров Преди

...
Съоснователят на стартъпа 15toGO Петър Лозанов © Георги Кожухаров Преди
Коментари Харесай

Платформата за групова почивка 15toGO е привлякла над 250 хил. евро инвестиции

Съоснователят на стартъпа 15toGO Петър Лозанов

© Георги Кожухаров Преди повече от една година Петър Лозанов и приятелите му се сблъскват с проблем при организирането на лятната им почивка. Въпреки че имат опит в туристическата промишленост, те не могат да съберат задоволителен брой хора, с цел да си наемат яхта в Гърция. Това ги насочва към нишата на груповите пътувания и вземат решение да слагат началото на платформата 15toGO. Идеята притегля вниманието и на вложители, които са подкрепили младата компания с над 250 хиляди евро.

Социална туристическа мрежа

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Мобилното приложение 15toGO съставлява маркетплейс, който събира на едно място туристически организации и фенове на пътуванията. По сходство на обществените мрежи всеки си основава профил, в който показва своите ползи и места, които е посетил или желае да посети. Потребителите могат да разгласяват и своя изложба със фотоси или непосредствено да пренесат към този момент наличната такава от профила си в Instagram. След това всеки стартира да основава мрежа от другари и познати с сходни желания.

От другата страна на платформата са туристическите организации, които разгласяват предложения за пътувания. " В офертата е разказана програмата по дни, интензивностите, места за настаняване, цена и вероятни дати. Потребителите избират първо екскурзия, а откакто се съберат хора, се избират и съответни дати. Повечето от таргет аудиторията ни може да си възнамерява пътуването след 3-4 месеца и доста по-важно им е с кого ще пътуват ", разяснява пред " Капитал " Петър Лозанов, съосновател на 15toGO.

Таргет аудиторията на платформата са консуматори сред 18 и 35 години, като все още 65% от тях са дами и 35% мъже, а по думите на Лозанов точно дамите са тези, които най-често взимат крайното решение за отмора. Потребителите ще имат опция да правят оценка екскурзиите и туристическите организации, само че съгласно създателите на компанията не би било работещ модел да се слагат оценки и на самите потребителите, тъй като " в случай че да вземем за пример двама индивида не са си допаднали на личностно равнище, могат да си дадат субективно ниски оценки, от които да се повлияят останалите ".

Мобилното приложение 15toGO съставлява маркетплейс, който събира на едно място туристически организации и фенове на пътуванията

Фотограф: Георги Кожухаров

Платформата има и построена система за рекомендации, при която, в случай че даден консуматор предложения собствен другар и той резервира пътешестване през15toGO, първият получава 5% отстъпка от последваща своя резервация. Моделът е годен при всяко пътешестване. Един от първите 15 души, резервирали обещано пътешестване и платили депозит, пък има късмет да пътува гратис. " След време да вземем за пример групата може да получава понижения, в случай че доближи избрани размери. Ако е от 25 души, ще имат 10% отстъпка, при 35 - 15%, и така нататък ", прецизира Лозанов.

Бизнес моделът

15toGO печели комисиона в размер на 10% при всяка резервация, като все още заплащанията се правят непосредствено към туроператорите и не минават през платформата, само че задачата е след време това да се промени.

За малко повече от година след основаването й компанията има над 300 запитвания за екскурзии и десетки платили. Общо 15 хиляди консуматори са в платформата, а по думите на Лозанов максимален интерес има към екзотичните дестинации, измежду които Малдивите, Занзибар или Кападокия.

" Фокусираме се върху българския пазар, тъй като го познаваме добре, а с цел да излезем на непознати пазари, имаме потребност от най-малко 2-3 пъти по-голям бюджет ", изяснява Лозанов.

В компанията мажоритарен дял имат съоснователите Петър Лозанов, Тодор Геровски, Борис Вангелов и Георги Златков. Те вземат решение да записват компанията в Ирландия, тъй като " като задграничен бизнесът може да пораства по-лесно и да получава интернационално финансиране ".

Първоначалният капитал от 70 хиляди лева бизнесмените съумяват да съберат сами. След това в компанията влизат и вложители. Първият е от тях е Петър Банков, изпълнителен шеф на Experian, който влага 20 хиляди лева Впоследствие досегашният изпълнителен шеф на " Нетинфо " Христо Христов влага 30 хиляди лева, а съоснователят на Telerik Васил Терзиев - 100 хиляди евро.

" Подготвяме се за идващ рунд вложения и се надяваме да успеем да наберем капитал сред 300 и 500 хиляди евро през идващите 8-9 месеца ", споделя съоснователят на компанията.

Разширяване на предложенията

Екипът възнамерява в границите на годината да даде опция на потребителите да провеждат пътувания, резервирани единствено за група съответни другари. Обикновено груповите екскурзии на организациите могат да включват сред 30 и 400 души. Затова и все още пътуващите има възможност да са част от по-големи групи, проведени в платформата, или с спомагателни външни клиенти на туристическите организации.

" Във времето ще пускаме и нови филтри за търсене на хора и на пътувания. Искаме да можем по логически метод посредством изкуствен интелект да свързваме групи от хора на база на ползите им и предходни техни пътувания ", добавя Лозанов.

15toGO ще се насочи и към даване на услугата на фамилии с деца, като на екскурзиите ще има и проведени детегледачи. " След време ще се насочим и към сегмента над 55 години, тъй като за тях е по-трудно да намерят нови другари и забавни хора, с които да обикалят света ", прецизира още съоснователят.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР