Съоснователят на Microsoft, Бил Гейтс прогнозира, че бъдещето на изкуствения

...
Съоснователят на Microsoft, Бил Гейтс прогнозира, че бъдещето на изкуствения
Коментари Харесай

Според Бил Гейтс, изкуственият интелект може да убие сегашните виртуални асистенти

Съоснователят на Microsoft, Бил Гейтс предвижда, че бъдещето на изкуствения разсъдък ще бъде в лицето на „ персоналните виртуални асистенти “. Те ще могат да извършват разнообразни задания вместо хората, като да вземем за пример насрочване на срещи, образуване на пътувания и даже даване на прочувствена поддръжка.

Гейтс счита, че персоналните виртуални асистенти ще бъдат толкоз мощни, че в последна сметка ще заменят доста от услугите, които използваме сега, като да вземем за пример търсачки, програмен продукт за продуктивност и даже уеб сайтове за онлайн извършване на покупки.

„ Който завоюва конкуренцията за създаване на най-хубавия персонален виртуален помощник, ще има огромно преимущество. Те ще бъдат толкоз потребни, че хората към този момент няма да имат потребност да употребяват други услуги. “

казва Гейтс

Той не е единственият, който има вяра, че тези асистенти са бъдещето на изкуственият разсъдък. В скорошен отчет на Gartner се предвижда, че до 2024 година 70% от хората ще употребяват персонален виртуален помощник всекидневно.

На пазара към този момент има редица лични виртуални асистенти, като Alexa на Amazon, Siri на Apple и Assistant на Гугъл, само че Гейтс има вяра, че идващото потомство асистенти ще бъде доста по-мощно и положително.

„ Асистенти на бъдещето ще могат да схващат нашите потребности и привички по метод, по който днешните не могат. Те ще могат да ни оказват помощ във всичко – от планирането на деня ни до това да създадат живота ни по-приятен. Те имат капацитета да подобрят живота ни по доста способи. Развълнуван съм да видя какво е бъдещето на тази технология. “

споделя още Гейтс

В допълнение към изгодите, които Гейтс загатна, персоналните виртуални асистенти биха могли да имат и редица други позитивни въздействия върху обществото. Например, те биха могли да се употребяват за обезпечаване на компания на остарели и самотни хора. Те биха могли да се употребяват и за образование на деца и да им оказват помощ да усвояват нови умения.

Разбира се, съществуват и някои евентуални опасности, свързани с тях, като да вземем за пример те могат да бъдат употребявани за шпиониране или манипулиране на хора. Важно е да сме наясно с тези опасности и да предприемем нужните ограничения, с цел да се предпазим от тях.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР