Съоснователят на “Епъл” Стив Возняк напусна “Фейсбук” заради тревогата във

...
Съоснователят на “Епъл” Стив Возняк напусна “Фейсбук” заради тревогата във
Коментари Харесай

Возняк напусна “Фейсбук”, Зукърбърг пое отговорност за скандала с личните данни

Съоснователят на “Епъл” Стив Возняк напусна “Фейсбук” поради паниката по отношение на метода, по който обществената мрежа борави с персоналните данни на потребителите.

“Потребителите дават всяка детайлност от живота си на “Фейсбук”, а “Фейсбук” прави доста пари от реклама с това”, написа Возняк в имейл до вестник USA Today, съобщи БНР. “Печалбите напълно се основават на данните на потребителите, само че потребителите не получават нищо от печалбите”, написа още той. Возняк деактивира своя профил във “Фейсбук”, откакто пусна известие, че обществената мрежа му е донесла “повече негативи, в сравнение с позитиви”.

“Епъл” има по-сигурни способи да споделя неща за вас”, съобщи той.

Возняк обаче не е изтрил профила си, защото не е желал да се раздели с потребителското си име. Той сподели, че би предпочел да си заплаща за “Фейсбук”, в сравнение с персоналните му данни да се употребяват за реклама. “Епъл” прави своите пари от положителни артикули, не от вас”, написа в имейла си Возняк и добавя: “Както се споделя, при “Фейсбук” вие сте продукта”.

Изпълнителният шеф на “Фейсбук” Марк Зукърбърг пое отговорността за пропуските в отбраната на персоналните данни. В авансово квалифицирано документално изказване преди чуването му в американския конгрес Зукърбърг признава, че е бил прекомерно идеалистично надъхан и не е съумял да разбере доколко платформата може да бъде манипулирана.

“Аз дадох началото на “Фейбук”, аз я управлявам, аз съм виновен за това което се случва там. Съсредоточихме се върху положителното, което свързването на хората може да предложи, само че в този момент е ясно, че не направихме достататъчно, с цел да предотвратим потреблението на тези принадлежности за причиняване на вреда”, показва Зукърбърг.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР