Съоръжението е в западната част на резервата, следвайки контура на

...
Съоръжението е в западната част на резервата, следвайки контура на
Коментари Харесай

В резервата „Сребърна“ започна строежа на западния канал с преливник

Съоръжението е в западната част на резервата, следвайки контура на прилежащия бряг на езерото

Приключването на гнездовия интервал на предпазените птици в резервата „ Сребърна “ даде старт на осъществяването на главните действия по плана на РИОСВ-Русе, финансиран по Оперативна стратегия „ Околна среда 2014 – 2020 г.”.

Към сегашния миг стартира градежът на западния канал с преливник. Съоръжението е проектирано в западната част на резервата, следвайки в по-голямата си част контура на прилежащия бряг на езерото. Каналът съставлява продълбочаване на земната повърхнина по авансово обследван профил. Към момента се работи по секторите от река Дунав до бъдещия преливник и сектора от водното огледало до преливника. Изграждат се и трите насочващи насипи, предопределени да образуват потока на водните маси при високи води на река Дунав. Дължината на бъдещото оборудване е 2165 м, като ширината му при р. Дунав е 100 м, при преливника – 50 м. Дейността е значима, защото ще обезпечи усъвършенствана връзка на влажната зона с река Дунав и ще докара до увеличение на проточността в езерото.

В момента се доизграждат 2 понтона в гнездилището на къдроглавия пеликан, от общо 5 планувани по плана, като три към този момент са построени. Върху два от тях ще бъде инсталирана по една дървена платформа тип-шейна. Новите понтони ще бъдат сложени във водните площи в съседство с гнездилището. По наблюдаване на специалистите през актуалната година птиците са употребявали платформите, сложени в края на предходната година.

Изграждането на западен канал е една от главните действия по плана на РИОСВ-Русе „ Управление на сукцесионните процеси и възстановяване на качеството на местообитанията на предпазени водолюбиви типове във влажната зона в ПР „ Сребърна”. Предвидено е в края на лятото да стартират и дейностите по премахване на тръстика и наноси, за чието осъществяване към този момент е определен реализатор.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР