Съоръжение, описвано като най-големия плаващ вятърен парк в света Hywind

...
Съоръжение, описвано като най-големия плаващ вятърен парк в света Hywind
Коментари Харесай

Най-големият плаващ вятърен парк в света заработи

Съоръжение, описвано като най-големия плаващ вятърен парк в света Hywind Tampen , създаде първата си мощ в края на предходната седмица. Предстои още турбини да бъдат пуснати в употреба преди края на годината.

Според норвежката енергийна компания Equinor , която е по-известна с работата си в нефтената и газовата промишленост, производството на електрическа енергия от първата вятърна турбина на Hywind Tampen е стартирало миналата седмица, съобщи CNBC.

Въпреки че вятърът е възобновим енергиен източник, силата, създадена от Hywind Tampen ще се употребява за зареждане на енергийните интервенции в петролни и газови залежи в Северно море.

" Hywind Tampen е първият в Норвегия и най-големият плаващ вятърен парк в света ", разяснява Гиер Тугесвик, който е основен изпълнителен вицепрезидент на Equinor за планове, сондиране и доставки.

" Това е неповторим план, първият вятърен парк в света, захранващ съоръжения за произвеждане на петрол и газ ", съобщи още Тугесвик.

Вятърният парк Hywind Tampen се намира на към 140 километра от крайбрежията на Норвегия . Седем от турбините на вятърния парк са планувани да бъдат пуснати в употреба през 2022 година, като инсталирането на останалите четири ще се извърши през 2023 година Когато бъде приключено, че ще има потенциал на системата от 88 мегавата съгласно Equinor.
 Най-големият източник на чиста сила в света се
Най-големият източник на чиста сила в света се " изпарява "

В световен мащаб има сериозна хидроенергийна рецесия

Освен Equinor, другите компании, участващи в плана, са Vаr Energi, INPEX Idemitsu, Petoro, Wintershall Dea и OMV.

Според норвежката енергийна компания се чака Hywind Tampen да задоволи към 35% от търсенето на електрическа енергия в находищата Gullfaks и Snorre. " Това ще понижи въглеродните излъчвания от находищата с към 200 000 тона годишно ", разясняват от компанията.

Използването на плаващ вятърен парк за зареждане на производството на изкопаеми горива обаче, евентуално ще провокира някои несъгласия.

Въздействието на изкопаемите горива върху околната среда е доста. Според Организацията на обединените народи (ООН) от 19-ти век насам " човешката активност е главният мотор на изменението на климата, основно заради изгарянето на изкопаеми горива като въглища, петрол и газ ".

 Map showing location of Hywind Tampen offshore wind park in the North Sea

източник: equinor.com

Наскоро генералният секретар на Организацията насочи остро предизвестие: " Ние сме в борбата на живота си и губим. Емисиите на парникови газове не престават да порастват, температурите в световен мащаб не престават да се покачват и нашата планета бързо наближава повратни точки, които ще създадат климатичния безпорядък необратим ", сподели Антонио Гутериш.

Нова промишленост

Турбините на Hywind Tampen са конфигурирани на плаваща бетонна структура. Едно преимущество на плаващите турбини е, че те могат да бъдат конфигурирани на по-дълбоки места от тези с закрепено дъно.

Още през 2017 година Equinor стартира работа в Hywind Scotland, оборудване с пет турбини и мощ 30 MW, което беше наречено първият в света плаващ вятърен парк. Оттогава редица огромни компании направиха стъпки в бранша.

През август 2021 година европейската RWE Renewables и японската компания Kansai Electric Power подписаха съглашение за оценка на осъществимостта на " огромен плаващ офшорен вятърен план " във водите край крайбрежията на Япония.

През септември предходната година норвежката компания Statkraft разгласи дълготрайно съглашение за покупка, обвързвано с 50 MW плаващ вятърен парк - който също е наименуван " най-големият в света ", край крайбрежията на Абърдийн, Шотландия.

Няколко месеца по-късно, през декември 2021 година, бяха оповестени проекти за три огромни офшорни вятърни уреди в Австралия, две от които желаят да разработят плаващи вятърни технологии.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР