Съобщение по телефона ще ни предупреждава за идващо бедствие в

...
Съобщение по телефона ще ни предупреждава за идващо бедствие в
Коментари Харесай

SMS ще ни алармира за идващо бедствие

Съобщение по телефона ще ни предизвестява за идващо злополучие в региона, в който се намираме, плануват промени в Закона за електронните известия. Те са готови от Министерството на превоза и известията и бяха пуснати за публично разискване в петък.

Системата ще важи за всички мобилни оператори. Тя ще работи и на телефони, които не са смарт. За задачата ще се употребява системата им за изключителни известия. Новостта се вкарва с смяна на член 242б от закона. В новия си вид тя ще гласи: Доставчиците на мобилни междуличностни съобщителни услуги с номера предават до засегнатите крайни ползватели известия за предизвестие на популацията за злополучие или изключителна обстановка посредством Системата BG-ALERT за разпространяване на известия за предизвестие на популацията за изключителни обстановки и бедствия.

Правилата по какъв начин ще работи тя ще се дефинират с разпоредба, направена от вътрешния и транспортния министър. Самите мобилни оператори ще бъдат задължени да изпращат известията. В противоположен случай ги грози санкция от 100 000 до 1 000 000 лева

“Определените минимуми и максимуми на размерите на имуществените наказания дават задоволителни гаранции за съблюдаване на правилото на пропорция и опция при индивидуализацията на наказването да се дефинира размер, подобаващ на публичната заплаха на съответното нарушаване ”, написа в претекстовете към плана.

Той е направен, с цел да се приведе българското законодателство в сходство с условията, признати в европейски правилник през април тази година.

Системата ще се включва след разбор на данните за риск от наводняване, огромен пожар, земетресение и други бедствия и заповед на вътрешния министър, обясниха за " 24 часа " от Министерство на вътрешните работи. И прецизираха, че известията ще се получават от всички, които се намират в региона на предстоящото злополучие.

За задачата ще се употребяват данните от клетките на мобилните оператори. “Няма значение дали са в роуминг или са консуматори на българските телекоми ”, изясни осведомен. И добави, че когато човек е влезнал в подобен регион, откакто е пуснато уведомление, то той също ще го получи.

Проекът е качен в портала strategy.bg. След привършване на публичните съвещания се чака да бъде вкаран в Народното събрание, написа
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР