Съобщава се, че редица американски ветерани обучават украински войници близо

...
Съобщава се, че редица американски ветерани обучават украински войници близо
Коментари Харесай

US ветерани обучават украински войници въпреки предупрежденията: New York Times

Съобщава се, че редица американски ветерани образоват украински бойци покрай фронтовата линия на руско-украинския спор, макар че Пентагонът ги приканва да не го вършат, твърди в публикация New York Times.

" Американците са в Украйна ", написа изданието, като отбелязва, че точният брой на жителите на Съединени американски щати, които се борят на фронтовата линия на спора, не е прочут. NYT добавя, че някои от тези американци се включват непринудено в екипите за евакуация на потърпевши, стават експерти по неутрализиране на бомби, специалисти по логистика и инструктори.

NYT твърди също, че сега има дребни екипи от някогашни членове на специфичните интервенции, които образоват украински бойци и в някои случаи оказват помощ на киевските сили да възнамеряват бойни задачи.

Въпреки че Съединени американски щати дадоха обещание близо 7 милиарда $ помощ за сигурността на Украйна, до момента те се въздържаха от директно присъединяване в спора. Вашингтон публично изтегли 150-те си военни инструктори от Украйна малко преди началото на спора в края на февруари, а президентът Джо Байдън съобщи, че " няма да водим трета международна война в Украйна ".

Пентагонът отхвърля да е обвързван с каквито и да било американски доброволчески групи и неведнъж е предупреждавал жителите на Съединени американски щати да не пътуват до Украйна, с цел да вземат участие в спора.

Пери Блекбърн-младши, пенсиониран подполковник от специфичните сили на армията, който е един от доброволците, учащи сега бойци в Украйна, удостоверява пред NYT, че неговото поделение не получава никакви известия от американската войска и че е малко евентуално Вашингтон да поеме каквато и да е отговорност за дейностите на подразделението.

Нямаме никаква връзка с американската войска и точка ", споделя той пред изданието. " Това е границата, която не желаят да преминат. Те няма да поемат никаква отговорност за нашето богатство или за нашите дейности. Всъщност евентуално ще създадат тъкмо противоположното. "

Въпреки това някои от ветераните виждат в задачата си в Украйна метод да поддържат ползите на Америка, като в същото време изолират Вашингтон от директно присъединяване.

" Изпълняваме външната политика на Съединени американски щати по метод, по който военните не могат ", споделя Андрю Милбърн, пенсиониран полковник от Корпуса за специфични интервенции на морската пехота, който управлява друга група ветерани доброволци, които дават образование и препоръки.

" Аз съм достоверен отрицател ", споделя той пред NYT. " Ние можем да свършим работата, а Съединени американски щати да кажат, че нямат нищо общо с нас, и това е безусловно правилно. " Милбърн отбелязва, че не получава никакъв отговор, когато се пробва да се свърже с американски военни чиновници в Западна Европа.

" Всеки път, когато протягаме ръка, получаваме отвод ", споделя той. " Те толкоз се опасяват, че ще се случи нещо неприятно и ще наподобява, че това е било от компетенцията на държавното управление. Ние сме личност нон грата. "

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР