Санкциите на САЩ по закона Магнитски“ срещу шестима българи и

...
Санкциите на САЩ по закона Магнитски“ срещу шестима българи и
Коментари Харесай

Държавният секретар на САЩ звъни на Радев. Защо?

Санкциите на Съединени американски щати по закона „ Магнитски “ против шестима българи и 64 компании разискаха президентът Румен Радев и държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен. Телефонният диалог се организира по самодейност на Антъни Блинкен, заяви президентската администрация.

В него бяха разисквани разнообразни тематики, измежду които стратегическото партньорство сред България и Съединени американски щати, глобите по Глобалния закон „ Магнитски “ против български физически лица и компании, съдействието в областта на сигурността и защитата, възобновяване след пандемията от ковид, както и европейската интеграция на Република Северна Македония, прецизираха от " Дондуков " 2.

Президентът Радев дефинира наложените наказания по Глобалния закон „ Магнитски “ като мощен знак в поддръжка на устрема на българските жители за одобряване на демокрацията, справедливостта и прозрачността.

Това е принос на Съединени американски щати в битката с корупцията, както и за подсилване на демокрацията и поощряване на капацитета на българската стопанска система, съобщи от своя страна Антъни Блинкен.

Румен Радев оцени високо двустранното партньорство в защитата, и прикани за увеличение и на индустриалното съдействие в тази сфера. Подчертано бе дългогодишното партньорство в модернизацията на Българската войска, в това число посредством въвеждането на модели на модерно военно образование.

Антъни Блинкен открои и приноса на страната ни във връзка с тактика НАТО 2030.

По време на диалога президентът Радев акцентира упоритостите на България да употребява европейските средства по Плана за възобновяване и резистентност за решителна рационализация на страната и прикани за увеличение и на вложенията от Съединени американски щати в сфери с висока добавена стойност като осведомителните технологии, науката и образованието.

Обсъдена бе и европейската вероятност на Албания и Република Северна Македония, като Антъни Блинкен изрази очакване за ускорение на процеса на европейска интеграция за югозападната ни съседка. Обща бе позицията, че това е в полза на стабилността и сигурността освен на района, само че и на Европа.

Държавният глава напомни поредната ни поддръжка за участието на Република Северна Македония и прикани за постигането на устойчиви и необратими резултати в построяването на добросъседски връзки, както и за прецизното съблюдаване на Копенхагенските критерии за участие, което ще форсира и процеса по приемането на преговорна рамка от Европейски Съюз за югозападната ни съседка.

 

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР