Санкциите, които САЩ подготвят, за да накажат руския президент Владимир

...
Санкциите, които САЩ подготвят, за да накажат руския президент Владимир
Коментари Харесай

Къде могат да ударят Русия нови американски санкции?

Санкциите, които Съединени американски щати приготвят, с цел да санкционират съветския президент Владимир Путин, в случай че Русия нападне Украйна, варират от широкообхватни до персонални, написа през днешния ден Асошиейтед прес. Те включват ограничения Русия да бъде изолирана от американския $ и интернационалния банков продан до наказване за олимпийска шампионка по художествена гимнастика, за която се приказва, че била интимна другарка на Путин.

Публично, Съединени американски щати и европейските им съдружници дадоха обещание да ударят Русия финансово както в никакъв случай до момента, в случай че Путин прати силите си в Украйна. Западните водачи обаче разкриват обществено малко детайлности, обосновавайки се, че най-добре да карат Путин да гадае.

Според АП още е надалеч от ясно, че американците са съумели да реализират единодушие сред Съединени американски щати и Европа за това какви наказания ще бъдат наложени и защо. Ето взор към някои от обсъжданите разновидности, систематизирани от АП:
Бърза компенсация
На първо място тук е изолирането на Русия от интернационалната система за банкови разплащания СУИФТ. Това е една от най-тежките финансови ограничения и може да навреди стопански на Русия незабавно и в дълготраен проект. То ще я лиши от опцията от финансови преводи, в това число от приходите от петрол и газ, които дават 40% от приходите на страната.

През 2014 година, когато Русия анексира Крим и поддържа сепаратисткия протест в Донбас, западните съдружници разгледаха тази алтернатива, само че я изоставиха, когато Русия съобщи, че би я разглеждала като равносилна на оповестяване на война.

Оттогава Русия се пробва да развие своя лична система за финансови прехвърляния - с стеснен триумф.

Съединени американски щати в предишното съумяха да изолират от СУИФТ Иран поради нуклеарната му стратегия.

Евентуалното изхвърляне на Русия от СУИФТ би навредило обаче и на други стопански системи, в това число тези на Съединени американски щати и на основния им съдружник Германия. Американски конгресмени споделиха предходната седмица, че администрацията на Байдън още проучва какъв брой тежки могат да бъдат последствията. Германската външна министърка Аналена Бербок изрази пред публицисти подозрения по отношение на евевтуалното използване на такава мярка.

“Най-дебелата сопа няма постоянно да се окаже в последна сметка на умната сабя ", сподели Бербок.
Разплащанията в долари
Съединени американски щати към този момент държат едно от най-мощните финансови оръжия против Путин, в случай че той нахлуе в Украйна - да блокират достъпа на Русия до американски долари, показва АП. Доларът към момента господства финансовите тарнсакции по света - трилиони дневно.

Съединени американски щати могат да блокират достъпа на съветските банки до Федераалния запас и до американските банкови институции, без които доларовият клиринг е световно неосъществим. Така Съединени американски щати могат да предизвикват финансова болежка надалеч зад границите си. Преди Съединени американски щати са замразявали достъпа на финансови институции до доларовите разплащания поради нарушавания на глобите против Иран, Судан и други страни.

Байдън е споменавал пред публицисти, че това е една от ограниченията, която Съединени американски щати обмислят и те могат да я приложат независимо за разлико от изолирането на Русия от СУИФТ. Тя би лишила доста руснаци и съветски компании от опцията да правят най-елементарни интервенции като да вземем за пример за заплащат заплати или да купуват артикули.
Експортен надзор
Говорителката на Белия дом Джен Саки потръвди, че Съединени американски щати обмислят налагането на надзор върху износа - който евентуално може да лиши Русия от високотехнологични артикули, с помощта на които самолетите летят и смарт телефоните работят, и от стратегии и напреднало електронно съоръжение, без които актуалният свят не може към този момент да действа. Tова би вкарало Русия в една група със страните под най-сурови ограничавания като Куба, Иран, Северна Корея и Сирия.

Такива наказания биха могли да обиден и съветската индустрия, в това число отбранителната и бранша на гражданската авиация и би нанесло пагубен удар върху упоритостите на Русия да развива изкуствен интелект и квавтови компютри.

Слабата страна на такава мярка е, че тя може да тласне Русия да търси други възможности в други страни, в това число - в Китай.
Дълговите пазари
Администрацията на Байдън ограничи способността на Русия да заема пари, като забрани на американските финансови институции да купуват съветски държавни облигации директно от държавни институции предходната година. Но тези наказания не се отнасят до вторичния пазар, оставяйки това като допустима последваща стъпка.
" Северен поток-2 "
Републиканците и демократите в Конгреса се борят с новия съветски газопровод „ Северен поток 2 “ до Германия в продължение на години, потвърждавайки, че това ще помогне на Русия да употребява контрола си върху доставките на газ като лост за реализиране на политическите си цели в Европа. Съперничещи си законопроекти в Конгреса плануват да бъдат глобени операторите на газопровода - републиканците желаят да наложат глобите незабавно, а демократите - единствено в случай че Русия нахлуе в Украйна.

Администрацията на Байдън преди този момент се въздържаше от това равнище на наказания, с цел да не навреди на на съюзничката Германия.

Тя споделя, че блокирането на употребата на газопровода, в случай че Русия нападне Украйна, би било „ на масата “.
Олиарсите и любовницата
Една от най-използваните санкционни тактики на Съединени американски щати е назазването на вътрешните кръгове на водачите и техните фамилии. Путин и неговите другари и семейство също биха могли да се сблъскат с това, дружно с могъщите съветски олигарси и техните банки.

Обширно законодателно предложение на републиканския конгресмен от Индиана Джим Банкс, подкрепяно от близо 40 други републиканци в Камарата на представителите, планува куп наказания за всяка по-нататъшно съветско навлизане в Украйна - от лишаване на достъпа до СУИФТ до наказателни ограничения за " Северен поток ".

Но те вземат на прицел и мнозина от висшия ешелон в Русия като да вземем за пример прессекретаря на Путин Дмитрий Песков, премиера Михаил Мишустин, олигарси от рода на Роман Абрамович и Алишер Усманов. В този кръг се оказватн и членовете на фамилията на разведения Владимир Путин и спряганата за негова интимна другарка, някогашната гимнастичка Алина Кабаева, която завоюва олимпийско злато през 2004 г.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР