Санкции на 24 фирми наложи Комисията за защита на конкуренцията

...
Санкции на 24 фирми наложи Комисията за защита на конкуренцията
Коментари Харесай

24 фирми въртели страшна схема със санирането

Санкции на 24 компании наложи Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за образуване на картел при саниране на блокове по Националната стратегия за енергийна успеваемост на многофамилни жилищни здания.

Комисията е наложила санкции на „ Мултиплекс инженеринг “, „ ВМЛ–консулт “, „ Димитров и наследник “, „ Адапт “, „ Архкон Проект “, „ Евиданс инженеринг “, „ Тобо инвест “, „ Фрибул “, „ Корект “, „ Инфрам “, „ Интконс “, „ Ен Екип “, „ Протико Ил “, „ Архкон Проект “, „ Консултантска Инженерна група “, „ Кимтекс–ЛС “, „ Експрес Консулт “, „ Соларват “, „ БОАЛ “, „ Пешев “, „ Джи Ер Ен Пауър България “, „ Пловдивинвест “, „ Стройконтрол “, „ Си Енд Би Енерджиконсулт “ и „ Енерджи Про Дм “.

Установените нарушавания са за манипулиране на публични поръчки в общините Търговище и Гоце Делчев и съглашения сред участниците по отношение на разпределянето на обектите, възлагани в процедурата, както и по отношение на цените, които да предложат на възложителите, показват от Комисия за защита на конкуренцията.

Това напълно отстрани конкуренцията в процедурите за възлагане на публични поръчки. Като доказателства за картела в Комисия за защита на конкуренцията има електронна преписка сред участниците, информация и доказателства от възложителите, както и от самите участници.

От Комисия за защита на конкуренцията оповестяват, че за първи път предприятия, взели участие в картели, са сътрудничели на инспектори на Комисията по време на следствието. Затова от Комисия за защита на конкуренцията са освободили от глоба едно сдружение и са понижили размера на санкциите на две други компании.

Общият размер на наложените наказания е 398 174 лева, от които 147 761 лева е общият размер на глобите на участниците в публичната поръчка на община Търговище, а 250 413 лева са глобите на компании в публичната поръчка на община Гоце Делчев.

Предстои Комисията да се произнесе и по отношение на изказвания за манипулиране на публичната поръчка в Пловдив.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР