Сан Франциско преживя бум в строителството на небостъргачи, но сградният

...
Сан Франциско преживя бум в строителството на небостъргачи, но сградният
Коментари Харесай

Caн Фpaнциcĸo cтpoи нeбocтъpгaчи ĸaтo лyд, но e зaплaшeн oт cмъpтoнoceн пpoблeм

Сан Франциско претърпя взрив в строителството на небостъргачи, само че сградният му фонд, в това число и небостъргачите, е изложен на сериозен риск при огромно земетресение.

Районът е застрашен от огромно земетресение с унищожителния магнитуд от 7.2 през идващите 30 години, а шансът това да е случи е 76%, съгласно някои изследвания. Земетресението, предизвикало огъня, който изравни със земята огромна част от града през 1906 година, е с магнитуд от 7.9.

В центъра на Сан Франциско, където се намират повече от новите небостъргачи, земетресение с магнитуд от 7.2 ще направи съвсем 1/3 от жилищата или офис площите изцяло неизползваеми.

Градът се намира тъкмо върху група от огромни, дейни разломи, измежду които Сан Андреас и Хейуърд. Жителите на региона на залива са привикнали с леки земетресения, само че земетресение с огромна мощ би било гибелно, а актуалният взрив на небостъргачите прави обстановката още по-опасна.

Според проучване на New York Times регионът под центъра на Сан Франциско е под огромен риск от " втечняване ", при което постройките могат да потънат, при положение на огромно земетресение (нещо като резултата на плаващите пясъци, б.р.).

Зоната, която се намира покрай известния небостъргач Millennium Tower, към този момент е потънала с 43 см и се е наклонил с над 35 см след завършването му през 2008 година

Но това не стопира строителството в региона. Небостъргачът Salesforce Tower, открит по-рано тази година в центъра на Сан Франциско, е най-високата постройка на запад от река Мисисипи. В покрайнината е планувано построяването на повече от дузина здания високи над 73 метра.

Правилата за строителство в Сан Франциско не регистрират тъкмо рисковете, свързани с геологията на града. Сградите би трябвало да са проектирани по този начин, че да имат 90% късмет да избегнат изцяло сриване при положение на земетресение. Това значи, че 10% от постройките в един от най-гъсто обитаемоте региони на Съединени американски щати могат да се срутен при положение на огромно земетресение.

Рискът се усилва освен за хората в висок небостъргач, само че и за региона към него, защото сриването на постройката провокира лавина от парчета.

Щатът Калифорния постанова строги строителни условия за предотвратяване на учебните заведения и лечебните заведения от срутване при положение на земетресение, само че небостъргачите не са длъжни да ги съблюдават. 5-етажна постройка се строи по същите условия като 50-етажна постройка.

" Не разбирам за какво това е задоволително. (При огромно земетресение) много здания ще бъдат толкоз съществено развалени, че на хората ще им се стори прекомерно мъчно да живеят в Лос Анджелис или Сан Франциско ", споделя пред New York Times Луси Джоунс, някогашен геолог в Геологическата топографска работа на Съединени американски щати.

Сан Франциско основателно строи доста от тези небостъргачи в опит да облекчи натиска върху жилищните разноски, както и да обезпечи офис пространство за вездесъщата софтуерна промишленост на града. Но специалистите настояват, че строителните инженери не вършат задоволително, с цел да се приготвят за огромни трусове.

" Това е нещо като да се качите в нов аероплан, който е планиран единствено на хартия, само че никой в никакъв случай не е летял в него ", сподели Томас Хийтън, шеф на Лабораторията за проучване на земетресенията в Калифорнийския софтуерен институт.

Освен земетресенията регионът на залива е геологичен призрачен сън заради редица други фактори. Повишаването на морското ниво заплашва да унищожи някои от най-ценните недвижими парцели в града, а по-честите стихии могат да усложнят риска от наводнения в жилищните региони.

На всичкото от горната страна, градът, който е издигнат върху пластове от нестабилна тиня, глина и хранилище за боклуци, в действителност потъва в Тихия океан в развой, наименуван от геолозите назовават " утаяване ".

money.bg
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР