Саморазлагащият се апарат няма да замърсява пространствотоРоскосмос ще произвежда спътници,

...
Саморазлагащият се апарат няма да замърсява пространствотоРоскосмос ще произвежда спътници,
Коментари Харесай

Роскосмос патентова изпаряващ се спътник

Саморазлагащият се уред няма да замърсява пространството

Роскосмос ще създава спътници, които се изпаряват и не замърсяват галактическото пространство (снимка: Роскосмос)

Руската държавна корпорация Роскосмос получи патент за саморазлагащ се галактически уред. Изобретението попада в базата данни на Федералната работа за интелектуална благосъстоятелност.
още по тематиката
Става дума за спътници, които след осъществяване на главните си функционалности или при положение на отвод, могат да се самоунищожат, без да замърсяват пространството с галактически парчета.

Предполага се, че елементи от структурата на саморазлагащия се уред могат безусловно да се изпаряват под въздействието на фактори от галактическото пространство.

Подобни спътници ще се създават от материали, които имат свойството на сублимация, т.е. способни са да минават от твърдо положение напряко в газообразно, заобикаляйки течното.

Самоунищожаването може да стане по разнообразни способи. Така да вземем за пример, разграждащият се материал на спътниците може да се покрие със специфичен предпазен филм, който след това се отстранява. Друг вид е спътникът да се самонагрее до точките на размразяване на неговите детайли.

Заявката за патент на Роскосмос е подадена през 2017 година. Разбира се, описаната технология съществува все още единствено на хартия, само че в недалечно бъдеще предлаганите решения могат да намерят практическо приложение.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР